JANŠA DOPUSTUJE IN IGRA GOLF S PRIJATELJI NA MAURITIUSU: Je z enim izmed njih med epidemijo sklenil dobičkonosen posel?

Slovenija

Premier Janez Janša že več let dopustuje na otoku Mauritius skupaj z največjimi dobavitelji v zdravstvu, poroča spletni portal Necenzurirano. V premierjevem kabinetu so poudarili, da tam ni bil nikoli, ko je bil predsednik vlade. V opoziciji napovedujejo ostro reakcijo in sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ.

V javnosti odmeva današnje poročanje portala Necenzurirano, da naj bi Janša zadnjih skoraj 20 let med dopusti na otoku Mauritius med drugim igral golf in se družil z znanim lobistom Božom Dimnikom ter poslovnežem Andrejem Marčičem. Iz kabineta predsednika vlade so za STA sporočili, da je Janša doslej večkrat igral golf na Mauritiusu, "kar je javno znano oziroma že velikokrat objavljeno. Nikoli pa ni bil na Mauritiusu v času, ko je bil predsednik vlade".

Marčič je lastnik in direktor IT podjetja Marand, ki je v zadnjih 20 letih skupaj s povezanimi družbami samo s proračunskimi porabniki ustvarilo več kot 100 milijonov evrov prihodkov. V enem od njegovih podjetij je bil več let zaposlen tudi Janšev sin Žan, poroča portal.

Dimnik pa je poslovnež in lobist. Podjetje Medias International, ki je v lasti njegove hčerke Diane in se ukvarja s prodajo medicinske opreme in materiala, je z zdravstvenimi institucijami ustvarilo za 200 milijonov evrov prihodkov, povzema portal.

Ob tem portal izpostavlja, da je stranka SDS, ki jo vodi premier Janša, v preteklosti javno opozarjala na sistemsko korupcijo v zdravstvu ter ustanavljala parlamentarne komisije za preiskavo dobav medicinskih materialov.

Podobno je v današnji izjavi medijem poudarila poslanka LMŠ Jerca Korče. "SDS nam je vsa leta prodajala zgodbo o lovkah ter korupciji in klientelizmu v zdravstvu. Pa je več kot očitno, da so tako le odvračali pozornost od dejstva, da so sami jedro te globoke države," je ocenila poslanka.

V LMŠ bodo zato zahtevali sklic seje parlamentarne komisije za nadzor javnih financ, ki mora po navedbah Korčetove pogledati posle, sklenjene v času vrha epidemije covida-19 z "enim od golfističnih prijateljev premierja Janše" ter ugotoviti, kako je bila sklenjena pogodba z generalnim sekretariatom vlade, ter zakaj in kakšen vpliv ima dopustovanje Janše s tem dobaviteljem na njeno sklenitev.

Prav tako bi po prepričanju Korčetove zadeve po uradni dolžnosti morala pregledati Komisija za preprečevanje korupcije ter računsko sodišče.

"Vsakdo si ima pravico izbrati, kje in s kom bo dopustoval," pravi poslanka LMŠ. A opozarja, da je za nekoga, ki je vsa leta na javnih funkcijah "še kako pomembno, s kom dopustuješ in kakšne so posledice tega dopustovanja". Zgodba po oceni poslanke vključuje preveč dejstev, da bi lahko rekli, da gre za naključje.

Ostro reakcijo opozicije je v izjavi medijem napovedala tudi poslanka stranke Levica Violeta Tomić. Kot je ocenila, se "vedno, ko je Janša na oblasti, državni denar pretaka v žepe prijateljev in ljudi s strankarsko izkaznico", istočasno pa ustanavljajo preiskovalne komisije in govorijo o ničelni toleranci do korupcije v zdravstvu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  23 .07. 2021 ob  18: 26
Stara novica 15 let

Župani in Rižanski vodovod kako je z obljubo o novem izviru pitne vode za Istro?
Ištrijan |  23 .07. 2021 ob  17: 12
Ni ustreznega izraza s katerim bi clovek opisal ves gravž, ki ga čuti v odnusu tega smrada..........
Prognostik |  23 .07. 2021 ob  16: 53
Necenzurirano sami sebi ne verjamejo v to kar pišejo. Zato morate spoštovani bralci vi v to verjeti.