JANŠA BO VSEENO MORAL PLAČATI CARLOVI: Višje sodišče je njegovo pritožbo zavrnilo

Celjsko višje sodišče je zavrnilo pritožbo Janeza Janše glede plačila odškodnine v višini 6000 evrov novinarki RTV Slovenija Evgeniji Carl zaradi žaljivega tvita. Višje sodišče je potrdilo sodbo velenjskega okrajnega sodišča o odškodnini in Janši naložilo povrnitev stroškov pravdnega postopka, je razvidno iz sodbe višjih sodnikov.

Marca 2016 je prvak SDS Janša na družbenem omrežju Twitter objavil zapis, "da na neki FB strani javne hiše ponujajo poceni usluge odsluženih prostitutk Evgenije C. in Mojce PŠ. Eno za 30 evrov, drugo za 35 evrov." Dodal je še ključnik Zvodnik Milan.

Okrajno sodišče v Velenju je v ponovljenem postopku leta 2019 znova odločilo, da mora Janša Carlovi plačati 6000 evrov odškodnine zaradi žaljivega tvita, kar je prvak SDS izpodbijal na celjskem višjem sodišču. Kot razlog je navedel, da prvostopenjsko sodišče ni upoštevalo njegove pritožbe glede vročanja tožbe.

Vročevalec Janši res ni mogel vročiti pisanja osebno, je pa 17. avgusta 2016 v hišnem predalčniku pustil obvestilo o tem, kje se sodno pisanje nahaja in da ima 15 dni časa, da ga dvigne. Janša v navedenem roku pošiljke ni dvignil, ugotavlja višje sodišče.

Višje sodišče se ne strinja z Janševo pritožbo in meni, da je imel možnost seznaniti se, kje je sodno pisanje in kakšna je njegova vsebina, kar po oceni sodišča pomeni, da je bila vročitev tožbe v odgovor Janši pravilno opravljena.

Višji sodniki menijo tudi, da je določena odškodnina v višini 6000 evrov povsem primerno in pravično denarno zadoščenje tožnici za ugotovljene psihične bolečine zaradi žalitve njene časti in dobrega imena.

Šetinčevi tožbeni zahtevek zavrnili

Janšo je odškodninsko tožila tudi novinarka TV Slovenija Mojca Šetinc Pašek, a je njen tožbeni zahtevek za plačilo odškodnine v višini 6000 evrov z obrestmi vrhovno sodišče zavrnilo. Obe novinarki pa sta Janšo zaradi tvita tožili tudi kazensko. V kazenskem postopku je celjsko okrožno sodišče Janšo novembra 2018 nepravnomočno obsodilo na tri mesece enotne pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo enega leta, sodbo pa je celjsko višje sodišče lani razveljavilo in jo vrnilo v novo sojenje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  22 .05. 2020 ob  10: 08
@goldhorn

Ni razveljavilo US, ampak je Vrhovno sodišče, kjer je sodil janšev prostitu zobec, zavrnilo tožbeni zahtevek paškove, ta pa se je zdaj pritožila na US.

Ko bo janša vložil revizijo na Vrhovno sodišče tudi zoper Carlo, bo zobec po vsej verjetnosti odločil enako kot je za paškovo.

ŠKIFO!!
goldhorn |  22 .05. 2020 ob  09: 15
Nič ne bo s plačilom. US bo to razveljavilo kot v primeru Paškove. Carlova pa ne sodi na RTV.
alfa |  22 .05. 2020 ob  08: 04
saj ne bo placal iz svojega zepa,,
galeb |  22 .05. 2020 ob  07: 15
11
Tukaj sploh ni pomembno ali ti je Carlova simpatična ali ne. Ali ti je Janša simpatičen ali ne. Da se nekdo o drugemu javno izrazi z "odsluženo prostitutko" je nedopustno. Pika. Da ne govorimo, da se tako izrazi znana politična oseba. Janša se v svojih twitih obnaša kot nezrel mulc s tipičnim mladostniškim slengom. Odrasti, Janša!
Itak pa da je prepozno... Možak ima 60 let...
Pa saj ne moreš verjeti da se pri teh letih nekdo izraža tako pobalinsko.
Danjel |  22 .05. 2020 ob  07: 02
-4
kakšna dvojna merila... ker je novinarka takole... o meni pa si vse možno izmišljujejo, lažejo, blatijo, stigmatizirajo, kar je vse kaznivo dejanje, pa nobeden nič ne odgovarja. Ta Carlova je res antipatična.
Alen |  21 .05. 2020 ob  20: 34
To že, kaj sedaj to je že nekaj časa nazaj prav zanima me če bo moral plačati na zahtevo oškodovankejQuery112307791972086887076_1590085867129? Po moje se bo zlizal ven kot vsi politiki! SRAMOTA ZA SODSTVO ČE MU OPROSTIJO???