Jankovićeva kandidatura še v zraku

Evidentirani kandidati za predsednika PS imajo le še do vključno srede čas za oddajo soglasja h kandidaturi. Evidentiranih je 12 kandidatov, a je za zdaj uradno znano le, da sta med njimi premierka Alenka Bratušek, ki je soglasje h kandidaturi že dala, in ljubljanski župan Zoran Janković. Ta stopnjuje napetost in o kandidaturi še molči.

V stranki še ne razkrivajo drugih evidentiranih kandidatov za predsednika PS, zanikali so le informacije, ki so se pojavile v medijih, da bi bila med kandidati tudi podpredsednica stranke Maša Kociper in Gašpar Gašpar Mišič. Pričakovati je, da se bo izvršni odbor stranke sestal že prvi dan po izteku roka za oddajo soglasij h kandidaturi, to je v četrtek, in javnosti tudi predstavil listo kandidatk oz. kandidatov.

Za zdaj je edina, ki je javnosti napovedala kandidaturo za predsednico in podala soglasje, Bratuškova. Pojasnila je, da ji drugega pravzaprav ni ostalo, ob čemer pa je poudarila pomen politične stabilnosti. Morebitna kandidatura oz. vrnitev Jankovića na čelo PS bi namreč po navedbah koalicijskih partnerjev najverjetneje pomenila konec te vlade in tudi odprla pot do vnovičnih predčasnih volitev.

Politična nestabilnost bi še bolj ogrozila že tako težak javnofinančni položaj Slovenije, zato naj bi politične razmere skrbele tudi mednarodne trge in Bruselj.

O tem, kako bi se lahko volitve predsednika PS razpletle, se ugibanja stopnjujejo. Bratuškova je ta teden zavrnila, da bi bili v stranki sprti, in dodala, da se z Zoranom Jankovićem, sicer ustanoviteljem in prvim predsednikom PS, velikokrat pogovarjata. Po poročanju današnjega Dela sta se skupaj s člani izvršilnega odbora stranke sestala v petek zvečer, na srečanju pa naj bi skušali doseči dogovor o prihodnosti PS po oktobrskem kongresu. Podrobnosti sestanka niso znane, a kot neuradno navaja Delo, je predsedniška tekma že močno načela enotnost stranke.

Sestal se je s poslanci stranke

Prav tako naj bi se Janković še pred iztekom roka za oddajo soglasja, torej najverjetneje v začetku prihodnjega tedna, sestal s poslanci stranke. Ali išče podporo ali jim bo vendarle sporočil, da bo tudi sam podprl Bratuškovo, je še vedno veliko vprašanje. Medtem pa premierka zagotavlja, da bo politična stabilnost v državi zagotovljena tudi po volilnem kongresu stranke, ki bo 19. oktobra.

Pravico soodločanja o vseh ključnih odločitvah, torej tudi o predsedniku stranke, imajo vsi člani stranke. Na kongres so tako povabljeni vsi. PS ima okoli 2500 članov. Na zadnjem kongresu januarja letos jih je bilo blizu 800.

Kako bodo potekale volitve v organe stranke, bo izvršni odbor stranke na podlagi pravilnika o volitvah v organe PS odločil po določitvi kandidatne liste. Takrat bo torej znano, ali bo glasovanje javno ali tajno. Če bo 3. oktobra znano, da je kandidatka samo ena, je glasovanje možno javno, če jih bo več, pa je nujno tajno glasovanje z glasovnicami.