JANKOVIĆ ZA HIŠNE PREISKAVE OBTOŽIL JANEZA JANŠO: "Začela se je predvolilna kampanja, žal mi je žene in otrok"

Kronika

Ljubljanski župan Zoran Janković je zatrdil, da se hišne preiskave, ki so jih kriminalisti danes opravili tudi na njegovem domu, ne nanašajo nanj ali kogar koli drugega z mestne občine. Tarča preiskovalcev je bila Jankovićeva žena Mija Janković, preiskovalce pa so zanimali plačani računi, je pojasnil. Za dogajanje je obtožil premierja Janeza Janšo.

Foto: Danijel Novaković/STA

Kot je na redni tedenski novinarski konferenci v Ljubljani danes povedal Janković, so kriminalisti na njegovem domu v Ljubljani danes pozvonili okoli 6. ure, ostali so do približno 9.30. "Zame je bilo presenečenje, da tokrat niso rabili mene, ampak so preverjali posamezne račune pri soprogi," je dejal.

Povedal je tudi, da so kriminalisti obiskali njegovega sina Damijana Jankovića in njegovo partnerico Ursulo Gavish. Tudi tam so delo kriminalisti opravili korektno. Preiskave po besedah župana potekajo tudi na družbi Electa.

Po oceni Jankovića so bili preiskovalci "izjemno korektni", več pripomb pa ima na samo vsebino obtožb. "Trdim, da je, kar piše v obtožnici, prazno in nič ne bo iz tega," je poudaril.

Preiskovalci so odnesli 32 plačanih računov, pri čemer je poudaril, da bi lahko te račune kriminalisti dobili tudi v banki ali v podjetju. Obiski na domu so po njegovem odveč, povzel pa je besede svojega odvetnika Janeza Koščaka, da se je začela predvolilna kampanja. "Žal mi je žene in otrok," je dejal in za dogajanje obtožil premierja Janeza Janšo.

Spomnil je, da se na okrožnem sodišču danes nadaljuje sojenje njemu in njegovima sinovoma Damijanu in Juretu Jankoviću ter družbi Electa inženiring zaradi očitkov o domnevnem parkiranju delnic Mercatorja pri podjetju Electa inženiring ter utaje davka. Kot je znova zatrdil, je finančna uprava postopek, ki služi kot osnova za to sojenje, zaključila brez ugotovljenih nepravilnosti. "Ta zadeva z delnicami Mercatorja nima nobene osnove, gre samo še za vprašanje časa," je poudaril in dodal, da je očitno zato, ker ne najdejo utemeljenih očitkov proti njemu, očitno sedaj spravili na njegovo družino.

Je pa ljubljanski župan zatrdil, da postopek ni povezan z mestno občino ali komer koli z občine.

Na generalni policijski upravi so pojasnili, da preiskujejo sum kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti, ki se nanaša na oškodovanje gospodarske družbe. To sta jo fizični osebi obvladovali preko lastništva poslovnih deležev in poslovodnih funkcij, z različnimi finančnimi transakcijami iz oškodovane družbe na novoustanovljeno družbo in drugo družbo, ki ju je obvladoval eden od osumljencev, pa je bila pridobljena premoženjska korist v višini 1,24 milijona evrov.

V nadaljevanju so bila opravljena nakazila iz teh dveh družb v skupnem znesku 1,04 milijona evrov več drugim pravnim in fizičnim osebam, ki so denarna sredstva dvigovali v gotovini. Na te dvige, s katerimi se je poskušalo zakriti dejanski izvor teh sredstev, se nanaša sum kaznivega dejanja pranje denarja. Kaznivih dejanj je osumljenih skupno pet fizičnih oseb.

Podrobnosti o sami preiskavi, tudi o tem, za katera podjetja gre, Janković ni razkrival. Kot je povedal, gre za 120 strani, ki jih ni imel časa brati. Po navedbah portala Siol se obtožbe nanašajo še na podjetnika Gregorja Marolta in Jana Beca.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Munk |  22 .12. 2021 ob  09: 38
Pravi lisjaček, tale Opanković, nedolžen kot novorojeno dete
Piero Panin |  21 .12. 2021 ob  19: 34
Simonovic je bil ze pred dvajsetimi leti na televizji da gradi bajto na crno in res jo je gradil,ne recem da jo niso tudi drugi zgradili ampak ce imas neko vecjo vlogo v druzbi,se ne mores izgovarjat na politicne igrice ker tebe so zahopsali drugi pa niso bli medijsko izpostavljeni