JANKOVIČ OHRANJA ŽUPANSKI STOLČEK: Spremenila pa se bo sestava mestnega sveta (VIDEO)

Slovenija

Ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću, ki občino vodi 16 let, se po skoraj polovici preštetih glasov obeta nova prepričljiva zmaga. Janković jo je pričakoval, je pa v prestolnici tokrat v ospredju predvsem sestava mestnega sveta, kjer bo županova lista, kot kaže, izgubila večino.

Jankovićeva zmaga tudi tokrat ni bila vprašljiva, je bila pa v ospredju lokalnih volitev v Ljubljani predvsem sestava mestnega sveta. Dolgoletni župan je v preteklem mandatu v 45-članskem mestnem svetu s 24 svetniki Liste Zorana Jankovića užival udobno večino, kar pa se bo v novem mandatu očitno spremenilo.

Kot kažejo delni izidi, bo imela županova lista tokrat 19 svetnikov, kar pomeni, da bo moral Janković oblikovati koalicijo. Z osmimi mandati sledi Gibanje Svoboda, s šestimi SDS in s štirimi Levica. Dva mandata naj bi ohranila NSi, po en mandat pa se po polovici preštetih glasov obeta Glasu za otroke in družine, Listi šport in zdravje, Piratski stranki Slovenije, SLS, SD in Vesni - zeleni stranki.

Janković je kmalu po zaprtju volišč dejal, da pričakuje večino njegove liste v mestnem svetu. "Ne glede na rezultat pa bomo delali sporazum o sodelovanju tako z Gibanjem Svoboda kot SD," je napovedal.

Kot je izpostavil, so volitve praznik demokracije. "Ljubljančani bodo odločili. Nima me kaj skrbeti, kar bodo odločili, to bomo sprejeli. To je demokracija. Odloča tisti, ki je prišel na volišče, in tisti, ki je ostal doma," je sklenil.

V Ljubljani so se za županski stolček poleg Jankovića in Sukićeve potegovali še Igor Horvat (SDS), Aleš Primc (Glas za otroke in družine), Jasmin Feratović (Piratska stranka), Tina Bregant (SLS, Naša dežela), Jasminka Dedić (Vesna - zelena stranka), Mojca Sojar (NSi) in Tomaž Ogrin (Zeleni Slovenije in Konkretno).

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija