JANEZ STARMAN JE NAPIHAL: Bržanu je že ponudil odstop z mesta podžupana; ga je sprejel?

Kronika

Zaradi vožnje pod vplivom alkohola je znan koprski odvetnik, tudi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije in koprski podžupan Janez Starman ostal brez vozniškega dovoljenja. Policija zaradi varstva osebnih podatkov tovrstnih informacij ne daje za javnost. Smo se pa za komentar obrnili na Starmana in Mestno občino Koper oziroma župana Aleša Bržana.

Policisti naj bi Starmana ustavili med vožnjo pod vplivom alkohola minuli konec tedna. Ker je bila prisotnost alkohola pri alkotestu prevelika, so mu začasno odvzeli vozniško dovoljenje. Z vožnjo naj bi nato nadaljevala sopotnica v vozilu.

Spomnimo, v prejšnjem mandatu župana Bržana na čelu koprske občine je brez vozniškega dovoljenja ostal takratni podžupan Patrik Peroša, ki je poleg vožnje pod vplivom alkohola vozil po avtocesti v napačno smer več kilometrov. Peroša je takrat ponudil odstop z mesta podžupana, ki ga je Bržan tudi sprejel.

Kot pojasnjuje Bržan, ga je Starman v nedeljo obvestil, da mu je bilo zaradi vožnje pod vplivom alkohola odvzeto vozniško dovoljenje. "Za prekršek se mi je opravičil in za svojo napako prevzel polno odgovornost. Ponudil je tudi možnost odstopa, a se za prekinitev sodelovanja v tem trenutku nisem odločil."

Kot dodaja Bržan, se zaveda, da bo zaradi takšne odločitve marsikoga razočaral in morda celo razjezil, "še posebej v sedanji kulturi izključevanja, ki posameznikom ne dopušča več zmotljivosti. Vendar se zaradi ene napake nisem pripravljen odpovedati izvrstnemu podžupanu in sodelavcu, ki je v zadnjih štirih letih pomembno prispeval k uspešnemu delovanju občine in aktivno sodeluje v številnih projektih, ki jih bomo izpeljali v tem mandatu."

"S to svojo odločitvijo nikakor ne želim zmanjšati teže njegovega prekrška, za katerega mora biti in bo ustrezno kaznovan. Od svojih sodelavcev, tudi v njihovem prostem času, pričakujem boljšo presojo. Prepričan sem, da gre za napako, ki je ne bo ponovil in da bo svoje delo tudi v prihodnje opravljal zelo kakovostno," zaključuje Bržan.

Bržan je ob tem še pojasnil, da situacija ni primerljiva s tisto ob odstopu Peroše pred štirimi leti, saj da ni šlo za enak prekršek. Peroša je namreč leta 2019 pod vplivom alkohola približno 20 kilometrov vozil po nasprotnem pasu avtoceste, Starman pa pred preizkusom alkoholiziranosti ni storil nobenega drugega prekrška.

Ker je Starman tudi predsednik Odvetniške zbornice Slovenije, bo po poročanju Radia Slovenija o tem razpravljal še upravni odbor zbornice.

Na Starmanov komentar še čakamo in ga bomo objavili takoj, ko ga prejmemo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  18 .04. 2023 ob  21: 52
-10
Ko berem komentarje me kar srat prime... Starman je bil obravnavan v prometu, tako kot vsak navaden smrtnik ! Torej v čem je razlika med vami in njim, ko spije in nato se usede za volan ? Potemtakem bi sklepal, da vsakega od vas, ko bo policija obravnavala s podobnim primerom, bom pričakoval, da daste odpoved v vaši službi, če ne sledi automatska odpoved ! Daleč od tega, da bi zagovarjal pijane voznike, saj nimam težav z alkoholom ker ga ne pijem in še manj uporabljam kake travice, kokice ipd. droge. Starman je odličen odvetnik, bega me le to, da je prestopil v Svobodo...to mu edino zamerim. Vse ostalo kapo dol.
 |  18 .04. 2023 ob  20: 30
10
SAJ NI RES, PA JE!

Glede na vse skupaj je zelo težko presijati, saj je v dogodek vpleten odvetnik Janez Starman, ki je na visoki funciji podžupana v Kopru, povrhu tega pa je še Predsednik odvetniške zbornice Slovenije, ter na drugi strani nosilec funcije župan Aleš Bržan, zato je prav gotovo tudi v nasprotju interesov, ter kot tak presoja očitano dejanje alkoholiziranosti političnega funkcionarja...Kaj bi se šele dogodilo, če bi bila povzročena prometna nesreča z avtomobilom, da ne govorimo o telesnih poškodbah ponesrečencev, mar bi potemtakem na zavarovalnicah zahtevali regresni zahtevek do povzročitelja odvetnika Janeza Starmana...kako vse to vpliva na povprečnega voznika in na etiko ter moralo današnjega sveta, pa ni potrebno posebej razlagati...povsem drugo vprašanje pa je, kako bo ta dogodek vplival na obnašanje drugih udeležencev v prometu, če dajejo vodilni funkcionarji takšen zgled...saj se očitno preveč pogosto ponavljajo dogodki, ki so jih pred leti zagrešili, poslanec Zmago Jelinčič, slovenska veleposlanica v BiH Nataša Vodušek, minister za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrik Gjerkeš, vodja nacionalnega preiskovalnega urada Bruno Blažina, predsednik uprave Luke Koper d.d. Gašpar Gašpar Mišič, poslanec Peter Vilfan, minister za javno upravo Boris Koprivnikar, kranjski župan Boštjan Trilar, postonjski župan Igor Marentič, podžupan Patriku Peroša, ...
nylarazgotra |  18 .04. 2023 ob  19: 26
Ni mi jasno zakaj je on vozil pijan če je imel sopotnico, sklepam dokaj trezno. To je zanimivo.
Alex |  18 .04. 2023 ob  18: 32
14
Podžupan, občinski svetnik, odvetnik in predsednik odvetniške zbornice pijan vozil in s tem spravil v nevarnosr ljudi. Koliko smrtnih nesreč povzročijo vsako leto pijani vozniki. Sram ga bodi njega in bržana, ki to zagovarja. Kaj bi bržan porekel, če bi pijani voznik povozil njegovega otroka? Mogoče, da ne smemo biti nestrpni do pijanega voznika, ki je naredil eno napako?
Ištrijan |  18 .04. 2023 ob  17: 41
14
Bržan ima dvojna merila!
kokodek |  18 .04. 2023 ob  13: 35
29
podžupan bo pač nekaj časa hodil peš in mogoče bo ugotovil, da je to zelo koristno in upajmo, da bomo zaradi tega v Kopru dobili izvrstni javni prevoz po mestu in predvsem po zaledju in dobro in cenovno ugodno povezavo med istrskimi mesti PIKA. Podžupan je pil in se obnašal po moško, ko je pijan sedel za volan potem pa je kot pravi dec ponudil odstop. Po moje bi župan moral odstop sprejeti četudi mu manjka kader.
entam |  18 .04. 2023 ob  12: 10
-30
To pa res ni nič kaj takega in se lahko vsakemu zgodi.
Fošina |  18 .04. 2023 ob  11: 43
29
OK, res ni isti prekršek kot vožnja v napačno smer na avtocesti, ampak vseeno. Bi pričakoval od teh ljudi mal več zdravega razuma.