Jana Tolja: V Koper s križarkami prihaja do 112 različnih nacionalnosti

Koper

V soboto se je v Kopru s prihodom križarke Berlin začela letošnja sezona potniških ladij. V letošnjem letu jih pričakujejo 51, največ maja in septembra. Nekaj dni predtem je na konferenci MSP za mala in srednja podjetja s sloganom Več kisika podjetniškemu ognju priznanje za izjemne dosežke na področju spodbujanja podjetništva prejela Jana Tolja, svetovalka župana Mestne občine Koper, Borisa Popoviča, ki pravi, da je nagrada pravzaprav namenjana Mestni občini Koper nasploh.

V soboto se je začela sezona potniških ladij v Kopru. Kaj pričakujete od letošnje sezone?

Po lanskoletni sezoni, ki je bila v zadnjih nekaj letih najslabša, predvsem zaradi prepovedi vplovbe v beneško pristanišče, kar se je poznalo tudi v Kopru, so se v letošnjem letu stvari začele popravljati. Bistveno boljše sezone imamo najavljene za 2016 in 2017, ampak že z letošnjim letom začenjamo rast. Pričakujemo pet dodatnih ladij, to je približno 2.000 potnikov več. Želja je, da pridemo do rekordnega leta 2011, ko smo imeli 110.000 potnikov. Kar nas veseli, je, da imamo letos tudi visokocenovne ladje.

Kaj obisk križark prinese lokalnemu in širše, slovenskemu turizmu?

Vodniki pravijo, da gostje kar trošijo. Še posebej so zadovoljni v Ljubljani. Obisk prestolnice je poleg koprskega zaledja in obalnih mest tudi eden najbolje prodajanih izletov.

Koliko potnikov s križark pa se odloča za organizirane izlete?

Teh je vsako leto več. V začetnih letih, ko smo to merili, se jih je odločalo med 15 in 17 odstotkov, sedaj pa je ta odstotek čez 30. Povišanje se je zgodilo predvsem na račun visokocenovnih ladij, ki imajo tako imenovani all-inclusive, kar pomeni, da imajo v paket križarjenja vključene tudi vse izlete. S tem služijo tako turistične agencije, vodiči, avtobusni prevozniki, taksisti in drugi.

Kaj si ti gostje najpogosteje ogledajo v Kopru?

Vsakokrat, ko pride ladja, Mestna občina Koper pripravi tako imenovani Daily news (dnevne novice, op. a.), časopis, ki goste obvešča o tem, kaj se v tem dnevu v mestu dogaja, kje so kakšne ponudbe, predvsem pa dobijo osnovne informacije o tem, kam so prišli. Treba je vedeti, da je Slovenija še vedno dokaj neprepoznavna pri teh potnikih. Najpogosteje potem ljudi peljemo na "walking tour-o" po starem mestnem jedru in razložimo našo zgodovino, skušamo povedati kakšno zanimivost. Vtisi, ki jih odnesejo iz Kopra, so vedno izjemno pozitivni. Največkrat je njihova povratna informacija "kako čisto je mesto Koper". Tu se tudi počutijo izredno varno, pohvalijo tudi prijaznost ljudi.

Kako pa so zadovoljni s ponudbo v mestu?

Zelo. Ta je boljša, kot je bila včasih. Trgovci se tudi prilagajajo urnikom ladij. Tiste, za katere vemo, da manj porabijo, poskušamo usmeriti v nakup kakšnih drobnih spominkov, kadar pa so tu gostje, ki si lahko privoščijo več, pa denimo do steklarne.

Kot ocenjuje direktorica zavoda Koper Otok, Ivona Novosel Dončić, se trgovcem v mestu ob prihodu ladje promet poviša za 20 do 30 odstotkov.

Kam odhajajo gostje, ki ne gredo na organizirane izlete?

Zelo različno. Velika večina, ki ne gre na organizirane izlete, ostaja v Kopru. Veliko pa jih gre tudi po Obali, kar je tudi prav.

Ali v zvezi s tem sodelujete tudi z ostalimi občinami?

Poskusili smo, da pa bi bilo kakšno močnejše sodelovnje, posebej sta tu recimo zanimiva Piran in Portorož, pa ni. Ne bi želela biti kritična, a imam občutek, da bi v teh 11 letih lahko naredili bistveno več. A včasih imam občutek, da nimam pravih sogovornikov. Pri gostih sicer ne moreš delati filtrov, zato se trudimo, da jim Obalo pokažemo v celoti.

Iz katerih držav najpogostoje prihajajo ladijski potniki?

Lanskoletna analiza vseh desetih let je pokazala, da je velika večina, skoraj 80 odstotkov, angleško govorečih. Torej so Američani, Angleži, Kanadčani. V zadnjem času je zelo veliko Južnoameričanov, zdaj se opazi trend potnikov, ki prihajajo z Daljnega vzhoda, Kitajcev, Japoncev, Korejcev. Imamo zelo širok spekter. Po statistikah je od 108 do 112 različnih nacionalnosti, ki so prišle v Koper.

Kako pomembno je, da ste vsako leto prisotni na sejmu v Miamiju?

Izjemno. Če te ni, opazijo, da te ni. To je posel, ki ga delaš z ljudmi. Tam se srečujemo s tistimi, ki odločajo. Na sejmu pa nas pridejo pozdraviti ljudje s samega vrha navtičnih institucij, kar pomeni, da smo na tem zemljevidu prisotni, da nas prepoznajo. V Mediteranu smo mi pozicionirani med najboljše luke po odzivu potnikov, po tem, kako se pri nas počutijo, po varnosti, po različnosti izletov, po prevoznih uslugah. Ladjarji pa to zelo spremljajo.

Vemo, da je v Kopru prisotna želja po tem, da bi mesto enkrat za križarke postalo tudi tako imenovani home port. Koliko gre za realne ideje?

Želje obstajajo in tudi realnost. Vendar se moramo najprej vprašati, do kakšnega števila potnikov smo logistično sposobni zadevo urediti. Če imamo nekje do 1500 potnikov, moramo vedeti, da jih je potem 3000, eni se vkrcajo, drugi izkrcajo. Zato ni težava le v stavbi potniškega terminala kot taki, temveč kje bodo ti potniki lahko pustili svoje avtomobile. Tu si moramo vzeti čas za razmislek, da zadevo tako dobro izpejemo, da se ne bo Koper znašel v kakšnem prometnem kolapsu.

Deli novico:

ike |  22 .04. 2015 ob  08: 50
ja sveti jurić, ki zdaj pridejo k nam samo šipci in tu tudi ostanejo.
tomo |  22 .04. 2015 ob  06: 36
Jana- kaj lahko nehaš s to poceni samopromocijo in si priznaš da si dobro plačan kader ki žanje zasluge na račun župana in njegove politike...si tipičen LDS kader, ki je prosil za službo med volitvami...in jo tudi dobil...zdaj pa delaj in tiho!!!
waits |  21 .04. 2015 ob  21: 38
-1
same blodnje.... Kdaj nas bo srečala pamet Turizem z gosti iz križark je najslabše možno, kar nas lahko doleti... preverite malo okoli, po "priljubljenih destinacijah"... kdo pobere smetano, kdo pa ostane z drobižem in s kupom odpadkov... in z višjimi cenami, da, tudi za domačine...@umm - bravo, tebi se je zasvitalo...vsem ostalim Koprčanom pa se bo začelo svitati, ko bodo za navaden kapučin nameso 1€ morali plačat 4€... Hvala, gospa Tolja, thank you very much, muy obligado, merci, Dankeschön,...
umm |  21 .04. 2015 ob  20: 39
ampak ce se stevilo potnikov ki se odloca za enodnevni izlet stalno veca to pomeni da jih je vedno manj tistih ki ostanejo (in pustijo denar) v kopru
kokoškandal |  21 .04. 2015 ob  19: 48
Res poučno čtivo....Ali bomo kaj ukrepali.....
ena pač |  21 .04. 2015 ob  19: 07
Hvala mah, zdaj mi je jasno zakaj je šel popotov ritoliznik 2xgg v mijami, šel je podpisat pogodbo da škovace odpeljejo nazaj:)))))
popofani |  21 .04. 2015 ob  18: 30
naj pojasnijo komentar ki ga je podal mah | danes ob 15:41 !!!!!
vsemogočni |  21 .04. 2015 ob  18: 11
Nedeljko naj pove kdo mu je plaču potovanje, nastavitev, dnevnice in vse stroške, lump se ne bo izjasnu
ha, ha |  21 .04. 2015 ob  15: 43
Ta potniški terminal na sliki zgleda kot kakšno romsko naselje na dolenjskem.........
mah |  21 .04. 2015 ob  15: 41
http://www.novilist.hr/Vijesti/Gospodarstvo/Prihod-od-kruzera-nepoznat-a-brod-s-3.000-gostiju-proizvede-dnevno-390-480-kg-opasnog-otpada
pimplc |  21 .04. 2015 ob  13: 06
Vse za denar....
Ne bi se cudil da bo s casom bilo obvezno cepljenje proti raznoraznim virusem in boleznimi tudi v koprski obcini. Namrec clani posadke ze imajo to obveznost. Ker se ne mores vkrcat brez dokazil. Od hepatitisov do vodenih koz, ospic, mumsa, grip, tetanusa, ebole.....uh. Bolijo roke.
bolano |  21 .04. 2015 ob  12: 43
-1
112 razlicnih bolezni ...
1