Jakič in gasilski predstavniki zadovoljni z uspešnim sodelovanjem

Slovenija

Obrambni minister Roman Jakič, predsednik Gasilske zveze Slovenije Jošt Jakša in poveljnik zveze Franc Petek so zadovoljni z uspešnim sodelovanjem med ministrstvom, Upravo RS za zaščito in reševanje ter zvezo. Na sestanku so se tudi dogovorili, da bo uprava pripravila predloge sprememb zakonodaje, ki bi olajšali delo gasilcev na terenu.

Jakič je na današnjem sestanku gasilcem obljubili, da bodo preučili njihove predloge, ki zadevajo status gasilca, preučili bodo možnosti ukinitve določenih podvajanj v sistemu, kot so zdravstveni pregledi, prav tako so govorili o psihološki pomoči gasilcem, ki se znajdejo na kraju hudih nesreč. Po Jakičevih besedah bi bilo dobro, če bi gasilci lahko izkoristili to psihološko pomoč, ki jo že imajo na voljo vojaki.

Prav tako so govorili o spremembah zakonodaje na tistih točkah, ki je za gasilce problematična. Tako je generalni direktor uprave za zaščito in reševanje Darko But zadolžen, da na podlagi teh idej in predlogov pripravi predloge sprememb, je dejal Jakič v izjavi po sestanku.

Po njegovih besedah je bilo na sestanku tudi izraženo obojestransko zadovoljstvo, da so gasilci "poenotili slovensko politiko in da jim je bil na podlagi strokovnih argumentov" vrnjen del finančnih sredstev, ki v prvotnem načrtu proračuna ni bil predviden.

S tem, da se iz davka na nepremičnine izvzamejo gasilski domovi, ki jih uporabljajo prostovoljne gasilske enote, pa se po ministrovih besedah na nek način gasilcem "izreka zahvala in priznanje za njihovo delo".

Jakša je po sestanku dejal, da enako dobro sodelovanje pričakujejo tudi v prihodnje. Ob tem se je Jakiču zahvalil za sodelovanje. Upa pa, da se bo to, kar so se danes pogovarjali, tudi udejanji.

Tudi Petek je prepričan, da bodo s pogovori in uspešnim sodelovanjem zagotovili maksimalne pogoje za delo gasilcev na terenu. Glede na današnji sestanek pa pričakuje, da lahko v prihodnje gasilci skupaj "premikamo tudi gore".

Deli novico: