JADRALCI OSVOJILI SLOVENSKO OBALO: Mednarodne regate v Kopru, Izoli in Portorožu

Koper

Ta konec tedna je bilo na slovenskem morju moč videti vrsto različnih jader, od najmanjših optimistov do tistih olimpijskih razredov. Kar trije klubi - JK Jadro Koper, JK Burja Izola in JK Pirat Portorož so organizirali velike mednarodne jadralske dogodke.

V Koprskem zalivu se je tretje leto zapored v organizaciji Jadralskega kluba Jadro Koper od četrtka, 28. marca, do nedelje, 31. marca 2024, odvijal vrhunski jadralski dogodek - 29er EuroCup 2024 Slovenija. Na regati je sodelovalo 70 posadk mladinskega razreda. Mladi jadralci so zastopali barve Italije, Avstrije, Madžarske, Švice, Nemčije, Poljske, Slovaške, Češke, Švedske, Norveške in Indije. Slovenijo so zastopale tri posadke, ki so novinci tega razreda. 

Prvi dan vremenski pogoji jadralcem niso omogočili plovov, drugi dan pa so tekmovali v štirih plovih v zmernem do umirjenem vetru. Tretji dan so ob nestabilnem vetru in iskanju najboljšega regatnega polja uspeli izpeljati dva plova, kar je skupaj zadostovalo za oblikovanje zlate in srebrne skupine. Finale je tako potekal na Veliko noč. Na praznik vreme ni razočaralo, dopoldne je udaril močan jugo ter vztrajnim jadralcem podal moč v jadra, da so v zlati skupini izpeljali štiri plove, v srebrni pa tri. Za slovenske posadke je bila to kriterijska regata in vse tri so se uvrstile v srebrno skupino. 14. mesto v srebrni skupini je pripadalo Tarin Pečar in Iztok Kalc, 16. mesto v srebrni skupini Liam Al-Dilaimi in Val Mario Colarich in 20. mesto v srebrni skupini Lana Al-Dilaimi in Sara Ratoša.

V Izoli se je v organizaciji Jadralskega kluba Burja odvil že 35. Izola Spring Cup 2024, ki je privabil kar 280 jadralk in jadralcev iz 13 držav. Izola Spring Cup velja tudi kot kriterijska regata za razrede ILCA 6, ILCA 7 in 420, nastopil pa so tudi jadralci razreda ILCA 4.  V ILCA 7 sta si prvi dve mesti razdelila Ivan Vakhrušev in Benjamin Aganovič, Luka Zabukovec, ki v prvih dveh plovih ni nastopil, je bil osmi, Jure Barl pa 29. V ILCA 6 se je najvišje, na 4. mesto v skupni razvrstitvi uvrstila Alenka Valenčič, ki je zmagala v ženski konkurenci. Nastopilo je 74 jadralcev. V 420 sta odlično drugo mesto prijadrala Jaka Valjavec in Vid Dobrinja, osma sta bila Ana Planinšič in Teo Gerželj, na deseto in enajsto mesto pa sta se uvrstili posadki Rok Kovačič in Lara Božič ter Jean Jakob Veznaver in Anton Rejec. 

Jadralni klub PIRAT Portorož pa je uspešno zaključil tradicionalno regato 30. Sailing Point Easter Regatta 2024, ki je v Portorož privabila več kot 600 mladih jadralk in jadralcev iz razreda Optimist iz kar 20 držav. Mladi jadralci so se pomerili v raznolikih jadralnih pogojih in tudi kljub močnem vetru pokazali, da ne poznajo strahu. Zmagovalec Sailing Point Easter Regatta je postal Tržačan Mattia Di Martino (SVBG). Med slovenskimi optimisti sta bila najboljša Lina Sorta (14. mesto) in Filip Valjavec (18. mesto) iz domačega JK Pirat. Prehodni pokal Sailing Point Easter Regatte za najboljši klub je šel v roke švicarskemu DRCS. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija