IZVEDENCA OVRGLA UGOTOVITVE KOPRSKIH KRIMINALISTOV ZA POŽAR NA TRUBARJEVI V PIRANU: Obstaja možnost, da se je začel v 1. nadstropju

Piran

Zaradi požara na Trubarjevi ulici 40 v Piranu, ki je avgusta 2019 popolnoma uničil stavbo, je piranska občina od portoroškega podjetja Adet terjala 51.724 evrov odškodnine. Lastnika stanovanj v 1. in 2. nadstropju pa sta terjala odškodnino od piranske občine. A sta sodna izvedenca ovrgla ugotovitve in predvidevanja forenzikov Nacionalnega forenzičnega laboratorija ter koprskih kriminalistov.

Občina Piran je lastnica poslovnega prostora v pritličju stavbe na Trubarjevi 40 v Piranu, kjer naj bi avgusta 2019 izbruhnil požar zaradi poškodovanega napajalnega kabla na električni peči. Podjetje Adet je imelo poslovni prostor takrat v najemu, zato je piranska občina vložila odškodninsko tožbo za povrnitev škode.

Junija 2020 je piranska občina tudi že izdala dovoljenje lastnikom stanovanj za sanacijo, ki pa so ga morali preklicati. Izvedenec gradbene stroke je namreč ugotovil, da je vstopanje v stavbo preveč nevarno in da je le-ta primerna zgolj še za rušenje oz. da so na njej možni le z rušenjem povezani postopki. Občina Piran je bila pripravljena odkupiti stanovanji v 1. in 2. nadstropju in prevzeti financiranje sanacije stavbe nase v celoti, a bi morala lastnika stanovanj prej razrešiti spor glede lastništva terase na vrhu hiše.

"Gre za sedem tožb. V eni tožbi je občina tožila podjetje Adet, v šestih drugih tožbah pa je občina tožena stranka," pojasnjujejo na piranski občini.

Koprsko sodišče je zahtevo po odškodnini, ki jo je občina zahtevala od podjetja Adet, v celoti zavrnilo. "V sodnem postopku so bile na podlagi ugotovitev izvedencev za požarno varnost in elektro stroko izpodbite ugotovitve in predvidevanja forenzikov Nacionalnega forenzičnega laboratorija in kriminalistov PU Koper o kraju nastanka požara. Oba izvedenca sta ugotovila, da ni mogoče določiti točnega kraja nastanka požara, obstaja pa možnost, da se je začel v 1. nadstropju," razlagajo odločitev sodišča na občini.

Sodba še ni pravnomočna, mora pa piranska občina podjetju Adet povrniti stroške sodnega postopka v višini 5.677 evrov. Kot še dodajajo na piranski občini, bodo objekt sanirali, če bo seveda prišlo do "razumnega dogovora med vsemi lastniki objekta".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
cazzimperio  |  08 .11. 2022 ob  16: 32
Obstaja možnost da se je požar zgodil na sredi piranskega zaliva.