IZSILJEVANJE IN GROŽNJE S SMRTJO ZARADI DOPISOVANJA: Prestrašen moški mu je izročil 20.000 evrov, a zgodba se ni končala

Kronika

Kriminalisti Policijske uprave Novo mesto so v začetku januarja prijeli in kazensko ovadili 40-letnika z območja Krškega. Ta je od moškega, ki naj bi si dopisoval z njegovo domnevno mladoletno hčerko, izsilil več kot 20.000 evrov, tudi potem ga ni nehal izsiljevati. 40-letnik je trenutno v priporu, so sporočili s Policijske uprave Novo mesto.

Vse skupaj se je začelo, ko je moški, ki je bil v tem primeru oškodovan, preko družbenega omrežja Facebook prejel prošnjo za prijateljstvo neznane ženske in si pričel z njo dopisovati. Po izmenjavi fotografij je predlagala, da se srečata, kar je zavrnil in dopisovanje prekinil.

Pozneje pa ga je poklical moški, ki se je izdajal za očeta ženske (domnevno mladoletne hčerke), s katero naj bi si moški dopisoval. V zameno za izbris komunikacije je začel moškega izsiljevati za denar, mu groziti s pretepom in ubojem. Moški, ki je bil prestrašen in v stiski, mu je izročil več kot 20.000 evrov. 40-letnik pa je tudi po prejemu denarja nadaljeval izsiljevanje in moškemu še naprej grozil.

V začetku januarja so policisti v zaključni akciji 40-letnika prijeli in mu odvzeli prostost. S kazensko ovadbo so ga privedli k preiskovalnemu sodniku, ki je po zaslišanju zanj odredil pripor.

40-letnika so sicer policisti v zadnjih desetih letih že 15-krat obravnavali zaradi premoženjskih kaznivih dejanj, kot so goljufija, zatajitev, tatvina in velika tatvina, ter zaradi kaznivih dejanj z elementi nasilja, kot so rop in grožnja.

Preiskavo in ugotavljanje vseh okoliščin primer sicer nadaljujejo. Menijo, da je žrtev izsiljevalca še več, vendar si te zaradi strahu pred uresničitvijo groženj ne upajo poiskati pomoči oziroma kaznivega dejanja naznaniti policistom, so sporočili s policije.

Na policiji sicer občasno prejmejo prijave izsiljevanja preko spleta in družbenih omrežij. Med oškodovanci so največkrat mladoletne osebe, žrtve izsiljevanja pa so tako kot v opisanem primeru tudi odrasli. Storilci izkoriščajo njihovo nevednost, naivnost, preveliko zaupljivost in osamljenost. Poleg finančne škode pa izsiljevanje z intimnimi posnetki uporabnikom povzroči tudi hudo psihično stisko, so zapisali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija