IZREDNO STANJE V PLANICI? Mehurček najprej zapustil Timi Zajc, nato še glavni trener Gorazd Bertoncelj

Slovenija

Potem ko je bil iz slovenske reprezentance za svetovno prvenstvo v poletih v Planici na podlagi pravilnika in etičnega kodeksa izključen Timi Zajc, je vodja panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo Ljubo Jasnič sprejel tudi odločitev glavnega trenerja skakalcev Gorazda Bertonclja, da se umakne iz planiškega mehurčka.

To je v izjavi za javnost pred hotelom Kompas v Kranjski Gori dejal Jasnič. Ta je danes na predlog glavnega trenerja slovenske reprezentance v smučarskih skokih Gorazda Bertonclja iz reprezentance najprej izključil Timija Zajca. Razlog za izključitev Zajca so njegovi komentarji po petkovih prvih dveh serijah SP v poletih, so zjutraj sporočili iz Smučarske zveze Slovenije (SZS).

Dvajsetletni tekmovalec je namreč v petek zahteval, da glavni trener prevzame odgovornost za slabše polete v Planici. Pri SZS pa so šli v zadnjih nekaj urah še korak dlje, saj po lastni odločitvi mehurček zapušča tudi Bertoncelj.

Anže Lanišek, Peter Prevc, Žiga Jelar, Bor Pavlovčič in Timi Zajc.

"Kar se tiče odločitve trenerja in nato vodje panoge, je vodstvo odločitev podprlo na osnovi pravilnika in etičnega kodeksa, ki ga imamo. Smo pa storili korak naprej na željo glavnega trenerja in sem sprejel njegovo odločitev, da se umakne v naslednjih dveh dneh iz Planice. Robert Hrgota bo prevzel njegovo zastavico in bo vodil tekmovanje naprej. Naslednji teden bosta zasedala strokovni svet kot odbor za skoke in nordijsko kombinacijo, tam se bomo odločili, kako naprej," je poudaril Jasnič.

Izrazil je obžalovanje, da se to dogaja ravno med domačim SP v poletih. "Nič kaj lepe stvari nimamo. Moram reči, da mi je težko, ker se to dogaja v Planici, pred ljudmi, ki so to pripravili in ki imajo skoke radi, a včasih se je treba odločiti tako, kot smo se odločili," je pojasnil vodja panoge.

Peter Prevc

Vodenje reprezentance v Planici bo v naslednjih dveh dneh prevzel Robert Hrgota, sicer Bertoncljev pomočnik. V ekipi pa so ostali trije skakalci, Anže Lanišek, Bor Pavlovčič in Domen Prevc. SZS si prizadeva, da bi za potrebe ekipne tekme lahko aktivirala Petra Prevca ali Žigo Jelarja, da slovenska ekipa na domačem SP ne bi ostala brez nedeljskega nastopa.

"Pogovori z Mednarodno smučarsko zvezo tečejo, ker moramo glede na nastali položaj dobiti dovoljenje. Veste, da so tisti štirje skakalci na voljo, glede na to, kaj se nam je zgodilo, pa čakamo na dovoljenje, da pripeljemo četrtega člana, da bomo lahko tekmovali na ekipni tekmi," je še poudaril Jasnič.

Domen Prevc

Še enkrat so iz SZS izpostavili, da Timi Zajc ni nepreklicno izključen iz A-reprezentance, ampak zgolj iz svetovnega prvenstva v Planici. "Timi Zajc je danes zapustil reprezentanco. Kakšna odločitev bo za naprej, bi vam težko povedal, ker nimam informacij. Predvsem mora stroka povedati, kako in kaj," je o tem še razpredal Jasnič.

Mladi skakalec iz Hramš je bil daleč od poletov, ki so ga nekoč krasili v Planici, ko je zajadral tudi do 240 metrov. Tokrat je bil videti povsem izgubljen, odgovore pa je zahteval od glavnega trenerja Bertonclja, kot je zapisal na svojem profilu na Instagramu.

Timi Zajc

"Žal se je danes vse podrlo. Celo poletje sem treniral, da bi danes letel proti zadnji črti. Mislim, da morajo tukaj veliko odgovornost prevzeti trenerji. Žal moraš pri nas tako delati, kot rečejo, drugače si izključen iz reprezentance. Zato hočem, da tukaj glavni trener prevzame odgovornost za slabe nastope vseh slovenskih skakalcev," je slabo uro po tekmi zapisal Zajc.

"Rečem lahko samo hvala lepa in na svidenje," je še dodal za konec objave in se nekako vdal v usodo na posamični tekmi. Še pred tem je zbranim novinarjem pod Poncami razlagal o svojih težavah na letalnici. "Težko rečem, zakaj ni šlo. Danes nisem bil sposoben leteti daleč in upam, da bomo do sobotnih serij našli rešitev. Za zdaj še ne vem, moram počakati, da mi kdo kaj pove, potem pa bomo videli naprej," je izgubljeno razlagal 20-letni skakalec.

View this post on Instagram

A post shared by Timi Zajc (@timizajc)

Bertoncelj je v petek komentiral izjavo Zajca za slovenske medije. "Tipičen odgovor tekmovalca, ko malce izgubi občutke. Ni odskakoval z nogami. V četrtek je vsaj malo, tokrat nič. Ko tekmovalec ne odskakuje, je zakrčen v zgornjem delu. Imel je nizko parabolo leta, nič hitrosti ... Kljub dvakrat relativno dobrim pogojem so bili njegovi skoki kratki," je pristavil Kranjčan.

Odgovornost za nastope morajo zato po njegovem mnenju prevzeti tudi skakalci. "Če se da to popraviti, je odvisno od psihološkega stanja tekmovalca, koliko je pripravljen to spremeniti. Treba si je zaupati in biti odločen. Timiju je to že nekajkrat uspelo. Iz Ruke v Nižnij Tagil je storil pozitiven preobrat, zdaj se mu pa spet ponavlja zgodba. Ko nekaj izgubi, nima več nobenega zaupanja. Rezultat je potem takšen, kot je," je v petek po tekmi razpredal glavni trener reprezentance.

"Timi Zajc je bil o sklepu obveščen takoj po njegovem sprejetju. Za nadaljevanje prvenstva je vodstvo reprezentance zadržalo Petra Prevca in Žigo Jelarja v Kranjski Gori v hotelu Kompas, saj sta želela zeleni mehurček zapustiti ravno danes zjutraj," so še zapisali.

Vse skupaj je pred sobotnim jutrom dobilo epilog, prihodnji teden pa se bodo na dogajanje v Planici odzvali ter sestali še pristojni organi panoge za smučarske skoke in nordijsko kombinacijo ter obravnavali poročilo o petkovem dogodku. O sklepih bo javnost obveščena sproti, so še zjutraj v izjavi za javnost zapisali pri SZS.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istrijan |  12 .12. 2020 ob  10: 58
Bi bolje,da bi g. Bertoncelj odšel iz reprezentance kot Zajc. Bertoncelj ni v teh letih pokazal ma prav nič!!!