IZREDNO SREČANJE ŠTIRIH PREDSEDNIKOV: Na posvetu danes tudi vodje poslanskih skupin

Slovenija

Predsednik republike Borut Pahor je za danes sklical izredno srečanje s predsedniki DZ, vlade in DS, Igorjem Zorčičem, Janezom Janšo in Alojzem Kovšco. V predsedniški palači bodo govorili o delovanju političnih institucij v času krize epidemije, o njihovem sodelovanju in skupnih prizadevanjih za politično enotnost in usklajeno delovanje.

Gre za prvo srečanje štirih predsednikov po nedavni izvolitvi nove vlade in novega predsednika državnega zbora, so v napovedi srečanja spomnili v uradu predsednika republike. Srečanje štirih predsednikov sicer tradicionalno poteka enkrat letno, v decembru.

Zorčič na posvetu z vodji poslanskih skupin tudi možnosti krajšanja roka za razglasitev zakonov

Vodje poslanskih skupin pa bodo na neformalnem posvetu s predsednikom DZ Igorjem Zorčičem danes odprli vprašanje morebitnih sprememb poslovnika DZ, ki bi omogočale oddaljene oz. videokonferenčne seje in možnost krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov. Govorili bodo tudi o novem razrezu zasedbe v delovnih telesih po oblikovanju nove koalicije.

Nova koalicijsko - opozicijska razmerja v DZ prinašajo tudi novo razdelitev mest delovnih telesih DZ. Med drugim je treba novi opoziciji zagotoviti večino v nekaterih nadzornih komisijah (komisija za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb ter komisija za nadzor javnih financ).

Na predlog strank nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS so sicer z začasnim sklepom in ob opozorilih predvsem Levice, SD in LMŠ o nehigieničnosti enostranskih odločitev razmerja že nekoliko spremenili pred glasovanjem o ministrski ekipi Janeza Janše, a naj bi zdaj dorekli novo, končno razdelitev mest.

Nova vlada je sicer nastopila mandat v času širjenja epidemije novega koronavirusa. Odtlej je sprejela številne ukrepe, med drugim z nekaj izjemami velja prepoved zbiranja in gibanja na javnih površinah. V tem času je spremenjeno tudi delo v DZ, ki zaseda le na izrednih sejah. Odprlo se je vprašanje možnosti videokonferenčnih sej, o čemer bodo danes vodje poslanskih skupin razpravljali na popoldanskem neformalnem posvetu s predsednikom DZ.

Odprli bodo tudi vprašanje krajšanja roka za razglasitev (nujnih) zakonov, svoje stališče naj bi danes na posvetu podali tudi pravniki. Nekateri v pravni stroki naj bi sicer menili, da bi bilo treba za to spremembo spreminjati zakon o referendumu in ljudski iniciativi.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija