IZREDNA SKUPŠČINA V LUKI KOPER: Slovo štirih nadzornikov, tudi Matoza

Koper

Delničarji Luke Koper bodo danes na izredni skupščini odločali o odpoklicu Francija Matoza, Nevenke Črešnar Pergar, Andreja Koprivca in Božidarja Godnjavca iz nadzornega sveta, seznanili pa se bodo tudi z odstopom nadzornice Tamare Kozlovič. Za nove člane so predlagani Borut Škrabar, Barbara Nose, Jožef Petrovič, Boštjan Rader in Mirko Bandelj.

Sklic izredne skupščine je zahteval Slovenski državni holding (SDH) v svojem imenu in v imenu države. Luka je v večinski državni lasti: država ima 51-odstotni delež, SDH 11,13-odstotnega in Kapitalska družba 4,98-odstotnega. Četrti največji lastnik je Mestna občina Koper s 3,14-odstotnim deležem, navaja spletna stran družbe.

SDH v utemeljitvi predloga za zamenjavo nadzornikov pojasnjuje, da so delničarji delniške družbe upravičeni, da na skupščini odpokličejo in volijo člane nadzornega sveta, ki zastopajo delničarje, ena ključnih nalog SDH pa da je na skupščinah glasovati tako, da so nadzorni sveti družb z kapitalsko naložbo države kot celote sestavljeni na način, da se člani dopolnjujejo po strokovnem znanju in kompetencah.

Predlagana je zamenjava štirih nadzornikov, ki zastopajo kapital in so mandat nastopili 2. julija 2021, v času prejšnje vlade. Peti nadzornik Tomaž Benčina, ki zastopa kapital in je mandat začel 7. junija 2022, v času sedanje vlade, ostaja v nadzornem svetu.

Kozlovičeva je odstopila maja lani, potem ko je bila na listi Gibanja svoboda izvoljena za poslanko DZ.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  06 .02. 2023 ob  12: 44
-1
Menjava samo zato, da bodo Jamnik in druščina delali kar hočejo ,brez nadzora.