IZRAELSKA POLICIJA ARETIRALA PALESTINSKEGA MINISTRA: Pridržali so ga in zaslišali zaradi "aktivnosti v Jeruzalemu"

Svet

Izraelska policija je danes pridržala in zaslišala palestinskega ministra za zadeve Jeruzalema Fadija al Hadamija. Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, so ga aretirali zaradi "aktivnosti v Jeruzalemu". Hadami je čilskega predsednika Sebastiana Pinera med njegovim torkovim obiskom v Jeruzalemu pospremil tudi v tamkajšnjo mošejo al Aksa.

Izrael trdi, da je Hadami s spremstvom čilskega predsednika kršil predpise oziroma dogovor, ki so ga v zvezi z obiskom sklenili s Čilom. Iz Čila so sicer pozneje sporočili, da je šlo za zaseben obisk njihovega predsednika, Hadamijeva prisotnost pa da ni bila del uradnega protokola. Policija je Hadamija aretirala danes, njegov odvetnik pa je popoldne sporočil, da ga je po zaslišanju tudi že izpustila.

Status omenjene mošeje, ki stoji nad Zidom objokovanja v Jeruzalemu, je eno najbolj občutljivih vprašanj v izraelsko-palestinskem konfliktu. Območje v judovstvu velja za najsvetejše, v islamu pa za tretje najsvetejše, takoj za Meko in Medino. Mošejo upravlja islamski vakuf, varuje pa jo izraelska policija.

Hadami je bil aretiran le nekaj ur po nemirih, ki so v soboto ponoči izbruhnili v več jeruzalemskih soseskah in v katerih sta bila ranjena dva policista. Šest osumljencev je bilo aretiranih, saj naj bi v policiste metali kamenje in bakle. Nemiri so sicer posledica smrti 20-letnega Palestinca, ki je umrl pod streli izraelske policije, potem ko naj bi nanje metal bakle.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija