IZRAEL URADNO RAZGLASIL VOJNO: Proti Hamasu napotenih več deset tisoč vojakov (FOTO, VIDEO)

Kronika

Izraelski varnostni kabinet je danes v državi uradno razglasil vojno stanje. To omogoča "daljnosežne vojaške korake" po napadih palestinske skrajne organizacije Hamas, so sporočili iz urada izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

"Vojna, ki jo je Izraelu vsilil morilski teroristični napad z območja Gaze, se je začela 7. oktobra 2023 ob 6. uri zjutraj," so po navedbah nemške tiskovne agencije dpa ob tem navedli v sporočilu za javnost.

Hamas je v soboto s kopnega, zraka in morja napadel Izrael, ta pa se je na napad silovito odzval, predvsem z raketnimi napadi na Gazo. Izrael je napovedal tudi evakuacijo judovskega prebivalstva iz okolice Gaze v 24 urah. Izraelska vojska si je za cilj zadala popoln prevzem nadzora nad tem palestinskim ozemljem.

Spopadi so doslej terjali že na stotine smrtnih žrtev. Na izraelski strani je bilo po zadnjih podatkih ubitih več kot 600 ljudi, več kot 100 pa so jih zajeli Hamasovi borci, je popoldne sporočil tiskovni urad izraelske vlade. Več kot 2.000 je ranjenih, od teh jih je 200 v kritičnem stanju, so dodali.

Žrtev med Palestinci je bilo v izraelskih povračilnih napadih na Gazo po zadnjih podatkih palestinskih oblasti najmanj 370. Kot je popoldne še sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje, je ranjenih 2.200 ljudi.

Agencija Združenih narodov za palestinske begunce (UNRWA) je danes sporočila, da se je v 44 njenih šol v Gazi zateklo več kot 20.000 ljudi. "Število hitro narašča," je po navedbah medija Times of Israel povedal tiskovni predstavnik v Gazi Inas Hamdan.

UNRWA je sporočila, da so bile tri njene šole poškodovane v izraelskih zračnih napadih. Centri agencije za razdeljevanje hrane, ki nudijo pomoč več kot 540.000 prebivalcem Gaze, so od sobote zaprti.

Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP danes oboroženi spopadi potekajo tako v mestih kot tudi na posameznih delih avtocest. Po podatkih izraelske vojske so palestinski skrajneži iz Gaze doslej na Izrael izstrelili več kot 3.200 raket.

Izraelska vojska je v boj napotila več deset tisoč vojakov. Prizadeva si zavarovati južna puščavska območja v bližini Gaze, da bi rešila izraelske talce, ki naj bi jih bilo na desetine.

"Dosegli bomo vsako skupnost, dokler ne ubijemo vsakega terorista v Izraelu," je napovedal tiskovni predstavnik vojske Daniel Hagari.

Izrael in mednarodna skupnost sta bila šokirana ob sobotnem napadu, ko je na stotine Hamasovih borcev z vozili, čolni in celo motornimi jadralnimi padali vdrlo v Izrael.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kaj te briga  |  10 .10. 2023 ob  10: 12
Tako kot so Židi naselili in zavzeli Palestino se bo zgodilo z Evropo! Čez 50 let bo EU muslimizirana!
vseved |  09 .10. 2023 ob  09: 50
Po slavju na ulucah Gaze sodeč, so vsi Hamas. Staro,mlado,ženske ,otroci.