IZPOLNJUJETE TE TRI POGOJE? Izbirajo letošnjo princesko, ki se bo spustila s piranskega zvonika

Piran

Spust princeske z zvonika cerkve sv. Jurija na Tartinijev trg bo letos potekal v soboto, 14. julija. Organizatorji dogodka obljubljajo, da bo letošnji spust še čarobnejši. V ta namen pripravljajo kar nekaj novosti, vse zainteresirane princeske pa vabijo, da se prijavijo na izbor.

Organizatorji vabijo vsa dekleta in žene, ki imajo stalno prebivališče v piranski občini, da se prijavijo na izbor princeske 2018. Izbranka bo strah pred višino odpravljala na ziplinu v Bovcu. Katera bo letošnja princeska, bo znano 16. junija.

Prireditev se bo razpotegnila na cel vikend. V petek bo lanska princeska Sanja svečano predala krono in s tem simbolično izročila skrb za srečo in ljubezen Pirana novi princeski 2018.

V soboto, 14. julija, se bo princeska spustila po 150 metrski vrvi z zvonika cerkve Sv. Jurija na Tartinijev trg. Takoj za tem bodo skozi temno noč zašvigale goreče puščice, ki bodo v mandraču zakurile bežečega zmaja. Spektakel se bo s trga preseli k morju in na morje. V nedeljo bo princeska na zvonik dvignila svojo zastavo, ki bo skrbela za varnost in ljubezen Pirana in Pirančanov.

Spust princeske z zvonika je posvečen čudežu, ki ga je leta 1343 izvedel Sv. Jurij, ko je Piran in Pirančane rešil pred strašno nevihto in poplavami. V znak hvaležnosti so ga Pirančani sprejeli za zavetnika mesta in mu postavili cerkev in zvonik.

Letošnjo 675. obletnico čudeža bodo povezali z zastavo, na kateri bo 'slika', ki jo je 16. februarja 1347 iz Avignona v Piran poslal papež Klement VI. V papeževi buli je slika Sv. Jurija na konju, zmaja in princeske. Za zastavo prireditve so uporabili Originalno princesko s papeževe slike in na ta način še bolj povezali Piran, Pirančane in Sv. Jurija.

Izbor letošnje princeske se bo pričel 18. maja. "Dekle ali žena, ki se bo prijavila, mora imeti stalno prebivališče v občini Piran, biti mora polnoletna in biti mora ženskega spola," so zapisali člani društva ŠKID Jaz sem najboljši, ki so snovalci in organizatorji dogodka. Vse zainteresirane princeske se lahko prijavijo na www.skid.si.

Deli novico:

Vida |  17 .05. 2018 ob  07: 48
Do koliko kilogramov mora biti teža za letečo princesko?
Piran |  17 .05. 2018 ob  06: 22
Je,Bosna v malem
sciavo |  16 .05. 2018 ob  13: 47
štala.Za turisti ostane na tone smeti.....Naj si jo spuščajo iz žabarskega gradu....
Lahko bi tokrat |  16 .05. 2018 ob  12: 13
Izbrali kakšno slovenko
kr en |  16 .05. 2018 ob  12: 11
SUPER dogodek, sem bil že večkrat in vedno je mega! bravo Pirančani!