Izpad Italijanov in negotova jesen

Poletna turistična sezona je v polnem teku. Na Turističnem združenju Portorož smo povprašali, kako so zadovoljni s sedanjim potekom sezone, kolikšen je upad italijanskih gostov in kaj pričakujejo za letošnjo jesen.

Lea Šuligoj iz Turističnega združenja Portorož nam je o trenutnem poteku turistične sezone povedala: "V obdobju od 1. do 24. julija smo v hotelih občine Piran zabeležili 128.730 nočitev, kar je na ravni lanskoletnih rezultatov. Prevladujejo tujci, ki so ustvarili 73 % vseh nočitev. Izredno bomo veseli, če bomo dosegli lanske rezultate. Leto 2011 je bilo namreč rekordno."

Turistični delavci ugotavljajo tudi, da se je zmanjšala povprečna dnevna potrošnja turistov, in sicer iz 50 evrov na manj kot  20 evrov. 

Portoroški hotelirji avgusta in septembra pričakujejo podobne rezultate kot lani. Število italijanskih gostov je v primerjavi z lanskim letom nekoliko nižje, za okoli 20 odstotkov. Za jesen si še ne upajo napovedati, kakšna bo, saj so sezonska gibanja odvisna od večjega števila dejavnikov, med katere spadajo vreme oziroma osončenost, družbeno-politična in ekonomska klima.

Kar še prispeva k negotovosti turistične jeseni so napovedane akcije sindikatov "kisli nasmehi" in morebitna stavka, ki bi utegnila imeti negativne posledice oziroma bi povzročila izpad prihodka turističnim podjetjem.

 

Deli novico: