IZOLSKI REDARJI ODGOVARJAJO NA KRITIKE: "Kaznujemo vse kršitelje ne glede na registrske tablice"

Izola

Izolan je na družbenem omrežju Facebook objavil zapis, v katerem je precej kritičen do izolskih redarjev, o čemer smo že pisali. Med drugim se sprašuje, ali se v izolski občini dogaja diskriminacija, ko gre za parkirne dovolilnice in kaznovanje. Prejeli smo odgovor tamkajšnjega redarstva, kjer so zapisali, da njegove navedbe ne držijo in pojasnili nejasnosti, o katerih se sprašuje Izolan.

Izolan je v objavi na Facebook zapisal, da naj bi v Izoli število izrečenih kaznih za parkiranje v zadnjem času naraslo. Ob tem se sprašuje, ali morda poskuša izolski župan Danilo Markočič na ta način popraviti 'finančno sliko' mesta, omenja pa tudi primer iz Jagodja, kjer naj bi domačinom napisali kazni, avtomobila, ki ni imel izolske registracije, pa naj ne bi oglobili.

Na Občinskem inšpektoratu in redarstvu občine Izola so nam odgovorili, da njegove navedbe, da se glede kaznovanja izvaja diskriminacija, ne držijo, ravno tako ni nobenega navodila s strani župana, da se kaznuje le Izolane. Dodali so, da so mu to tudi povedali, ko se je oglasil v njihovih prostorih.

Kaznujejo vse kršitelje ne glede na registrske tablice

"Občinski redarji pri opravljanju svojega dela ukrepajo zoper vse kršitelje ne glede na registrske tablice vozila. Nadzor se opravlja skladno z zmožnostmi. Na območju Trga Svetega Mavra, ki ga omenja občan, je dovoljen promet le za imetnike dovolilnice in za dostavo na označenih mestih. Na mestih namenjenih za dostavo je postavljen prometni znak, ki dovoljuje dostavo do 10 min z označitvijo ure prihoda in velja 2,5 m levo in 2,5 m desno od postavljenega prometnega znaka," pojasnjujejo na občinskem inšpektoratu in redarstvu.

Kot pravijo, se v poletnih mesecih na Trgu Svetega Mavra in sosednjih ulicah zaradi bližine kopališč poveča promet vozil, ki za parkiranje na tem območju nimajo ustrezne dovolilnice. Prejeli so pritožbe občanov, ki so imetniki parkirne dovolilnice, na podlagi tega zato na tem območju v poletnih mesecih poteka poostren nadzor.

Na vprašanje občana, kako je mogoče, da imajo vozila, ki nimajo izolskih registrskih oznak, ravno tako obešene parkirne dovolilnice, pa redarstvo odgovarja, da vozila, ki imajo izobešeno veljavno parkirno dovolilnico, niso v prekršku, ne glede na registracijo vozila, zato tudi niso kaznovana:

"Skladno z Odlokom o ureditvi cestnega prometa v občini Izola in Pravilniku o dovolilnicah za promet na območju s posebnim prometnim režimom in abonmajih je upravičenec do parkirne dovolilnice eden izmed lastnikov ali v soglasju z lastniki, eden izmed najemnikov stanovanjske enote na območju s posebnim prometnim režimom, ki je sam posestnik osebnega vozila ali tovornega vozila, registriranega do nosilnosti 800 kg, oziroma je posestnik ustreznega vozila ena izmed oseb, ki ima prijavljeno stalno prebivališče v stanovanjski enoti lastnika ali najemnika."

Parkirna dovolilnica je prenosljiva

Izolan je prišel še do podatka, da naj bi bilo v starem delu mesta 350 parkirnih prostorov, izdanih pa naj bi bilo skoraj 700 modrih obeskov oziroma parkirnih dovolilnic. "Upravičencu do pridobitve parkirne dovolilnice se lahko izda samo ena parkirna dovolilnica na eno stanovanjsko enoto. Parkirna dovolilnica je prenosljiva in se lahko uporablja tudi za druga vozila enake kategorije in karakteristik," pojasnjujejo na izolskem redarstvu.

Skladno z odlokom in pravilnikom se lahko parkirna dovolilnica uporablja tudi na drugih vozilih ne glede na registrsko oznako vozila. V praksi to pomeni, da imajo parkirno dovolilnico tudi lastniki stanovanj v starem mestnem jedru Izole iz drugih krajev in da lahko Izolan, ki je imetnik dovolilnice svojo dovolilnico odstopi tudi drugemu uporabniku, saj je dovolilnica prenosljiva.

Na izolskem redarstvu še poudarjajo, da je vozilo, parkirano na območju, kjer je dovoljeno parkiranje le z dovolilnico in dovolilnice nima na vidnem mestu, v prekršku, ne glede, ali je lastnik vozila upravičenec do pridobitve parkirne dovolilnice.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  05 .08. 2019 ob  16: 55
STARODOBNIKI

Dne 27.11.2015 sem s strani Občinskega inšpektorata in redarstva prejel Odredbo za odvoz zapuščenega vozila št.27112015 in da moram v roku 3 dni odstraniti zapuščeno vozilo. ki ima status starodobnika? To je že drugič, da ukrepajo na takšen način, le, da so mi v letu 19.05.2014 proti naši volji in hotenju prepeljali našega hrošča kar na Občinsko deponijo in, da sem moral plačati še 176€ na Komunali, da so mi našega hrošča vrnili. Še isti večer, kot so ga odpeljali, sem šel na Policijsko Postajo Izola prijaviti odtujitev oziroma tatvino, pa so mi le povedali, da vozilo ni bilo ukradeno, ampak, da se nahaja na deponiji. Naš hrošč je bil zaradi popravila trenutno brez tehničnega pregleda, imel pa je še vedno veljavne registrske tablice, tako, da bi ga ne smeli tikati. Ker gre za starodobnika, potem je čas za registracijo zaradi morebitnega popravila, podaljšan iz enega meseca na 1 leto, tako, da v tem času ni potrebno vrniti registrskih tablic. Tega pa očitno redarji in njihovi nadrejeni še vedno ne vedo. Ob tem vemo, da je imel v istem času ob vpogledu na Upravni Enoti v prometno dovoljenje status registriranega vozila in da ima montirane še vedno registrske tablice ter znanega lastnika, pa so venomer trdili, da gre za zapuščeno vozilo. Iz UE Izola, pa za starodobnike ne pošljeno za vrniti registrskih tablic, saj to zahtevo pošljejo šele 1 leto po preteku registracije.
Ko smo prišli na Deponijo in ga končno ugledali, je imel na prci šipo še vedno obvestilo Občinskega redarstva, ki pa je zaradi sonca močno zbledelo, vidi se datum 19.05.2014 in Pooblaščena uradna oseba cod 12. 12.junija 2014 sem moral na Komunali poravnati Interventni odvoz vozila 100€ in še Hramba vozila za 9 dni x5€ = 45€, saj mi brez tega plačila niso dovolili odpeljati našega starodobnika. Seveda so nas olajšali za 176,90 €, pa še dandanes ne vem, čemu, je bila potrebna plačilo nečesa, kar bi sploh ne smel plačati, saj nisem bil v prekršku. Še dandanes pa hranim izpisek iz UE Izola, kjer je bil preverjen starodobnik, pa še vedno piše: Status vozila: registrirano!
Zakaj, so mi že odpeljali našega starodobnika?
Zarja |  05 .08. 2019 ob  07: 24
-3
Tudi dovolilnice za parkiranje je treba prevetrit , so jih delili kar na lepe oči , eni si jih kar podajajo. O redarjih pa ni za izgubljat besed. Pa še nekaj, če dostavljaš znancu ali sorodniku večjo stvar , ki je ne moreš nosit , odneseš to v hišo , mogoče se zadržiš minut, na avtu te čaka obvestilo, redarji pa nekulturni.
Erazem |  04 .08. 2019 ob  20: 04
Posodite jih k nam v Koper. Naši so neopazni v lokalih, ali pa se brezciljno vozijo okoli.
Eho |  04 .08. 2019 ob  11: 57
Že dolgo je od tega, ko ni več bistveno iz katerega kraja je registrska oznaka avtomobila....Greš v Mursko soboto, tam kupiš avto recimo na drugo roko in se pripelješ domov brez, da bi za to moral zamenjat tablico, s tem tudi nekaj prihraniš, saj ti ni treba kupovati novih....