IZOLSKI OBČINI ZELENA LUČ ZA INVESTICIJE: Na Šaredu se bo kupovalo, v Kortah prodajalo

Izola

Izolski občinski svetniki so potrdili investicijski program za posodobitev Centralne čistilne naprave Koper in investicijski program Čistilne naprave Korte.

Investicijski program za posodobitev Centralne čistilne naprave Koper (CČN Koper) predvideva rekonstrukcijo dotrajane elektro opreme, obnovo in nadgradnjo nadzornega sistema, prenovo postrojenja tehnološke vode, pridobitev gradbenega dovoljenja ter ureditev prekladališča za odpadke.

Izolski občinski svetniki so potrdili tudi investicijski program Čistilne naprave Korte, ki predvideva ureditev čistilne naprave ter izgradnjo vhodnega črpališča in zadrževalnega bazena. Investicijski program vključuje še izgradnjo sončne elektrarne, ki bo postavljena na športni dvorani na Kraški ulici. Nova sončna elektrarna bo omogočila energijsko nevtralnost obratovanja čistilne naprave, kar je pogoj javnega razpisa za sofinanciranje.

Kot poudarjajo na izolski občini, se bodo s tem izboljšali bivanjski pogoji prebivalcev Kort, zmanjšala se bo nevarnost škodljivih emisij v okolje, zagotovljena pa bo tudi boljša energetska učinkovitost sistema za odvajanje in čiščenje odpadne vode.

Nakupi na Šaredu, prodaja v Kortah

Izolski svetniki so potrdili nakup parcele na Šaredu v izmeri 334 kvadratnih metrov za potrebe komunalnega opremljanja območja v skupni vrednosti 37.074 evrov. Občina bo na Šaredu kupila tudi sklop parcel za potrebe gradnje ceste in pešpoti za ceno 162.760 evrov. Svetniki pa so potrdili tudi prodajo zazidljive parcele v Kortah v izmeri 540 kvadratnih metrov, na kateri je možna samostojna stanovanjska gradnja, po izklicni ceni 142.020 evrov.

Nerešeno pa ostaja vprašanje glede novega občinskega prostorskega načrta (OPN), ki so ga občani zavrnili januarja letos na referendumu. Svetniki so se seznanili s predlogom uskladitve, ki ga je pripravil Urad za prostor in nepremičnine Občine Izola.  Do uveljavitve novega OPN bo razvojno delo oteženo oziroma, kot poudarjajo na občini:

"Izola je brez veljavnega OPN razvojno omejena, načrti so nejasni, številni upravni postopki pa zapleteni. Zato je pomembno, da se vsi deležniki vključijo v proces uskladitve OPN z referendumskimi vsebinami ter prispevajo, da bi tudi Izola čimprej dobila ta strateški dokument."

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  04 .10. 2022 ob  15: 11
... v OPN vnesite možnost širitve kopališča svetilnik, dodaten-ni pomol-i in možnost povečanja obstoječega, možnost nasutja proda pri belem svetilniku (na plaži svetilnik) in posledično povečanje kapacitet kopališča (podobno kot znana "plaža" veli rat na hrvaškem), umaknite vozila s pomola v mandraču ...
anton |  04 .10. 2022 ob  15: 05
OPN ni potreben - da uredite priobalno območje (sramota, pešpot od gostinske šole do jadtalnrga kluba), brez gradenj, samo sprehajalne in rekreacijske poti in ispraznite mandrač z vozili ter namenite prostor druženju in prireditvam ...