IZOLSKI LIONSI OBDARUJEJO: Računalniki za šolarje, posebna očala z dioptrijo za starejše (FOTO)

Izola

"Ko so možnosti omejene, domišljija razpre krila," pravijo v Lions club Izola, kjer so letošnjo jesen pričeli z donacijo za izolski Rdeči križ v obliki vrednostnega bona. Tega je Rdeči križ namenil pomoči potrebnemu mladostniku ob začetku šolskega leta. A to je bil šele začetek dobrodelnih zgodb, ki jih pišejo izolski Lionsi pod vodstvom novega predsednika Milana Baškoviča.

Optik Dario Cossich je izolskemu Lionsu klubu, katerega član je tudi sam, podaril posebna očala Emergensee. Gre za očala z nastavljivo dioptrijo v razponu od +3 do -6. V prvi polovici oktobra so tako izolski Lionsi Domu upokojencev Izola predali 80 tovrstnih očal. Pred tem so jim že podarili tablice, s katerimi so oskrbovancem v času epidemije in karantene omogočili boljši video stik s svojci.

Pet Emergensee očal so podarili izolski mestni knjižnici, 10 komadov pa so podarili Hotelu Delfin.

V mesecu novembru se dobrodelnost ni ustavila, tokrat so potrebovali pomoči šolarji. Zato so izolski Lionsi s pomočjo Izolanov, Rdečega križa in ljubljanskega društva Duh časa predali OŠ Vojke Šmuc sedem računalnikov.

Rabljene računalnike dobijo od Slovenskih železnic, potem ko jih državno podjetje odpiše. Kot pravijo v izolskem klubu, so v zelo dobrem stanju in v kompletu z ekranom, tipkovnico ter miško. Računalnike nato pregleda in pripravi eden od njihovih članov, klub pa jih preda šolam, ki jih razporedijo med učence.

Prava božična zgodba o prvem računalniku

Prvi prenosni računalnik je donirala nekdanja članica Emina Hadžič. Ker se je preselila v Avstrijo, ga je izročila znancu, ki je bil na poti v Ljubljano. Tu ga je prevzel predsednik izolskega Lions kluba Milan Baškovič, sicer upokojeni zdravnik z onkološkega inštituta. Prehajanje med občinskimi mejami je prepovedano, a je v dober namen uporabil 'poznanstva', tako da je računalnik prispel v Izolo z reševalci nujne medicinske pomoči, ki so se vračali domov.

Kot dodajajo v izolskem klubu, "prvega ne pozabiš nikoli". Nato so objavili javnim poziv Izolanom, naj donirajo stare računalnike, če jih še imajo doma in jih ne rabijo.

OŠ Vojke Šmuc je doslej prejela 17 računalnikov. Na OŠ Livade jih potrebujejo 15, na OŠ Dante Alighieri pa pet. Stiska z računalniki je tudi na Srednji šoli Izola. V sodelovanju s Slovenskimi železnicami in podjetjem Duh časa bodo izolskim osnovnim in srednjim šolam donirali še več kot 60 popolnoma prenovljenih računalnikov. Za vse računalnike bodo nabavili tudi kamere.

Sedem računalnikov bodo v okviru dolgoletnega projekta 'Božiček za otroke v rejniških družinah' donirali tudi otrokom iz Izole, ki živijo v rejniških družinah. Običajna vsakoletna božična večerja z otroci in njihovimi rejniki letos odpade, zato pa bodo dobili bon, računalnik in čokolado.

V sodelovanju z Lidlom so v znak zahvale zaposlenim na covid oddelku v izolski bolnišnici donirali paket hrane.

In potem je tukaj še projekt študenta Adama Totha, ki s podporo Lions cluba Izola nagovarja učence izolskih osnovnih šol, od 4. do 9. razreda, da enkrat mesečno pišejo pisma starostnikom, tako svojim starim staršem kot oskrbovancem izolskega doma za upokojence.

Prihodnje leto bo Lions club Izola praznoval deset let delovanja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija