IZOLSKA SEJA ŠE VEDNO BURI DUHOVE: Opozicija "komplicira" zaradi menjave zemljišč z Agrario

Izola

Dopisna seja, ki jo je konec maja sklical izolski župan Danilo Markočič, še vedno buri duhove, čeprav se je župan s svetniki, ki so zahtevali sklic izredne seje, že dogovoril in sklical novo dopisno sejo. Kar očitno moti nekatere opozicijske svetnike, je sklep o zamenjavi občinskega zemljišča z Agrario, po katerem bi kmetijska zadruga postala lastnica zemljišča ob pokopališču.

Včeraj je o tem, zakaj je za Agrario Koper tako pomembna menjava zemljišč, spregovoril njen direktor, Robert Fakin. Med drugim je zapisal, da politične igrice, še posebej v teh časih, ne smejo vplivati na pridelavo hrane v Istri. Predlagana zamenjava zemljišč v Izoli pa bi omogočila razvoj kmetijske zadruge in njeno normalno poslovanje v Izoli.

Izolski svetnik iz vrst liste Mef in Izolani in eden od pobudnikov za sklic izredne seje občinskega sveta, Gašper Čehovin, pa trdi, da so podpisniki zahteve za sklic izredne seje od samega začetka, torej 2. dopisne seje, zvesti enemu in istemu načelu: "Pomembne zadeve za Izolo si zaslužijo razpravo na delovnih telesih občinskega sveta in na sami seji občinskega sveta."

Robert Fakin, direktor Agrarie Koper (levo) in Gašper Čehovin, izolski občinski svetnik (desno)

Kot pojasnjuje svetnik, so se v svojih pozivih in sporočilih izogibali političnim preigravanjem in niso omenjali Agrarie Koper, kot tudi ne še par drugih točk iz sporne seje, s katerimi se sicer ne bi strinjali. "Z marsičem se že nisem strinjal, kar smo izglasovali, pa zato ni bilo 'galame'," razlaga Čehovin in dodaja: "Vendar, če župan izkoristi covid krizo in posledično v dopisni seji s preglasovanjem in brez razprave na odborih in seji doseže nasilno potrditev za Izolo pomembnih zadev, potem je tretjini naših občanov pljunil v obraz."

Fakinu sicer Čehovin priznava, da je v njegovi razlagi o tem, zakaj Agraria potrebuje omenjena zemljišča, morda veliko trdnih argumentov, ki bi jim na tokratnem Odboru za gospodarstvo in finance, ki mu predseduje, z veseljem prisluhnil in jih podprl, vendar za to ni imel možnosti, ker je župan izločil Odbore iz njegove "kombinatorike".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Športnik |  24 .04. 2020 ob  12: 07
Fakina sem poznal še prej, preden je postal občinski svetnik. (Sicer to direktno nima veze s člankom, posredno pa ja.) S trenutkom ko je postal občinski svetnik, se je spremenil - preko noči. Na slabše. Pokazal svoj pravi obraz. Dvoličnež, da mu ni para daleč naokoli. Izredno sprenevedav osebek. Verjamem, da je tako tudi v tem primeru ko hoče Agraria menjati to zemljišče.