IZOLSKA OBČINA ODGOVARJA NA OČITKE CIVILNE INICIATIVE: "V postopku sprejema prostorskega akta površino obdelovalnih zemljišč povečujemo"

Izola

V četrtek smo poročali o nezadovoljstvu civilne iniciative Gibanje za Izolo z izolskim županom Danilom Markočičem, ki po njihovem brezkompromisno podpira pozidavo 18 hektarjev najboljših kmetijskih zemljišč za gradnjo razkošnih vil nad Jagodjem in Malijo ter gradnjo industrijskih objektov od Droge do obalne ceste. "Res je, da ima vsakdo pravico do mnenja, vendar dejstva ostanejo vedno dejstva in jih je kot taka potrebno tudi interpretirati," na očitke odgovarjajo na izolski občini in dodajajo, da v postopku sprejema prostorskega akta površino obdelovalnih zemljišč povečujejo. 

Občina Izola ves čas komunicira dejstvo, ki je tudi v predlogu OPN, da je površina zemljišč, ki bodo namenjena pozidavi in jih je potrebno nadomestiti 18 hektarjev. Namenjena je širitvi poslovne cone med obvoznico in tovarno Droga ter za stanovanja v Jagodju, v smeri proti zahodu do hitre ceste Jagodje–Lucija.

Za potrebe gradnje znotraj teh dveh območij je v OPN zapisan pogoj nadomestitve v izmeri cca 25 hektarjev kmetijskih zemljišč. S pedološkim poročilom (v postopku izdelave OPN) pa je bilo ugotovljeno, da je na voljo 42 hektarjev sedaj zaraščenih kmetijskih zemljišč, s katerimi lahko v občini nadomestijo tista, ki so predvidena za pozidavo. Občina Izola bo torej v okviru postopka sprejemanja OPN povečala površino obdelovalnih zemljišč. Za obdelovanje teh dodatnih kmetijskih zemljišč, je interes občini pisno izrazilo že več izolskih kmetov, so sporočili z občine. 

Izolski župan Danilo Markočič

54 hektarjev širitev stavbnih zemljišč, ki se jih navaja iz študije pa zajema tako površine za obstoječe in predvidene ceste, okoljsko infrastrukturo in površine za pokopališča, ki jih ni potrebno nadomeščati. Za nadomeščanje sta predvideni samo dve že omenjeni območji, in sicer širitev gospodarske cone (cca 7 ha) in širitev naselja Jagodje (cca 11 ha). Za pozidavo slednjih bo moralo biti v obdelovalne površine urejenih 25 hektarjev danes zaraščenih zemljišč.

Postopek, faze sprejema in ključni poudarki Občinskega prostorskega načrta Občine Izola so bili natančno in transparentno predstavljeni na novinarski konferenci, po kateri je bilo poslano tudi sporočilo za javnost z vsemi relevantnimi podatki, so zapisali v izolski občini in dodali: "Res je, da ima vsakdo pravico do mnenja, vendar dejstva ostanejo vedno dejstva in jih je kot taka potrebno tudi interpretirati."

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
 |  07 .10. 2019 ob  20: 31
-1
Kapital bo vedno zmagal.Majhen clovek z majhnim dohodkom pa lahko ima to sreco da ima kje bit po starsih,morda v podnajemu,brez prihodnosti..Z vsemi stroski mu ostane bore malo..
Naj zdej zapremo vse trgovine,socialno oskrbo,komunalo,cistilne servise,benzinske in druge panoge ki so pomembne a slabo placane ker v tem ni prihodnosti in veselja?
Potem pa preberes kako policaj prodaja travo,kako se prodaja na crno,sverca,krade itd.Vsak se znajde v okviru razpolozljivih okoliscin.
Lahko bi konec koncu se posumili zupanovo brezpogojno podpiranje gradbenih parcel in razkosnih vil,na kmetijskih zemljiscih ki pa imajo dobro lokacijo,recimo pri drogi ali pa prekrasen razgled na Maliji