IZOLSKA BOLNIŠNICA NA ČETRTI VAL DOBRO PRIPRAVLJENA: Preverili smo tudi, koliko zaposlenih je cepljenih proti covidu-19

Izola

Zadnje dni je precej govora o četrtem valu epidemije, ki se mu po ocenah in napovedih Instituta Jožef Stefan (IJS) ne bomo izognili. Vstop Slovenije v rdečo fazo so pred tednom dni napovedali za začetek septembra, po najnovejših podatkih pa naj bi ga dosegli že konec avgusta. Preverili smo, kako je na novi val pripravljena Splošna bolnišnica (SB) Izola.

"Če bomo tako nadaljevali, bomo jeseni presegli drugi val epidemije v bolnišnicah," so med drugim napovedali na Institutu Jožef Stefan.

Spomnimo, SB Izola je skladno s strategijo ministrstva za zdravje o zapiranju covidnih bolnišnic covid oddelek zaprla v ponedeljek, 17. maja letos. Od tistega dne covidnih bolnikov niso več sprejemali, prav tako tedaj več niso imeli hospitaliziranih bolnikov s covidom-19. 

Na četrti val so dobro pripravljeni

Kot so nam sporočili, bo SB Izola covid oddelek "aktivirala po potrebi, glede na epidemiološko situacijo in skladno s predvidenim nacionalnim načrtom države, načrt odprtja je skladen z le-tem".

Ocenjujejo, da so na četrti val epidemije dobro pripravljeni: "Zaloge osebne varovalne opreme in medicinske opreme so prav tako zagotovljene skladno z danimi smernicami, prav tako je načrt aktivacije pripravljen in usklajen z nacionalnim načrtom."

Kritična točka na nivoju države je kadrovska podhranjenost zdravstvenih delavcev, kar velja tudi za izolsko bolnišnico.

Vprašali smo jih tudi, ali bo vzpostavitev covid oddelka negativno vplivala na izvajanje drugih programov ali na čakalne vrste. Kot so nam pojasnili, se je SB Izola "tudi v prejšnjem valu trudila, da je odprtje covid oddelka v čim manjši meri vplivalo na izvajanje ostalega rednega dela programa, tako bo tudi v bodoče".

Koliko zaposlenih je cepljenih proti covidu-19?

Na vprašanje, ali so oziroma ali bodo vsi zaposleni, ki naj bi delali s covidnimi bolniki, polno cepljeni, pojasnjujejo: "Vsi zaposleni, ki so vpeti v delo s covid bolniki, delajo po razporedu in so ustrezno usposobljeni za zmanjšanje prenosa obolevnosti." 

Zanimalo pa nas je še, koliko zaposlenih v SB Izola je cepljenih proti covidu-19 in kateri so najpogostejši razlogi, ki jih navajajo tisti, ki se ne želijo cepiti. Na prvo vprašanje so nam odgovorili, da je do sedaj cepljenih 574 zaposlenih, evidence o razlogih proti cepljenju pa ne vodijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija