IZOLAN ZA GORSKO KOLESARSTVO NAVDUŠUJE STARO IN MLADO: Najboljše proge so na Kraškem robu in v Kortah

Izola

V Izoli deluje prva šola gorskega kolesarstva na Obali. Njen ustanovitelj in idejni vodja je Izolan Matej Lovrič, velik privrženec gorskega kolesarjenja. Kot pravi, se je ta šport razcvetel ravno v času pandemije. 

Matej Lovrič je 40-letni Izolan, velik privrženec gorskega kolesarjenja, bivši tekmovalec in graditelj namenskih gorsko-kolesarskih prog od daljnega leta 1999. "V tistih letih sem se navdušil nad tem športom, a ker v obalno-kraški regiji takrat nismo imeli še nobene proge, je bilo treba najprej kaj izkopati in zgraditi, nato sem šele lahko užival. Gradnja prog mi je z leti dajala vedno večje zadovoljstvo, kar se pozna še danes, saj z gradnjo in vzdrževanjem še nisem zaključil. S trdim delom in vztrajnostjo sem zgradil veliko mrežo prog v regiji in z leti se mi je pridružilo vedno več navdušencev nad tem športom - nekateri so ta šport poznali že od prej, mnogim sem ga pa pomagal bolje spoznati in usvojiti. Brez njihove pomoči vsega tega seveda ne bi bilo, tako da jim bom večno hvaležen za vso pomoč," je o začetkih ukvarjanja s tem športom povedal za naš portal.

Izolan je ustanovil tudi svojo gorsko-kolesarsko šolo, ideja za ustanovitev le-te pa se mu je porajala vrsto let, pravi. "Gnala me je ideja o širjenju gorsko-kolesarske kulture v obalno-kraški regiji in dajati kolesarjem, tako mlajšim kakor starejšim, smernice za pravilno izvajanje tega športa na pravilen in varen način ter spoštovanje okolja, v katerem se vozimo. Zaradi dolgoletne želje po lastni kolesarski šoli sem tako opravil tečaj za učitelja, trenerja in vodnika za bmx in mtb, vpisal sem se v register športnih delavcev in leta 2020 ustanovil prvo (in trenutno edino) šolo za MTB v obalno-kraški regiji," pove.

Kot pionir na tem področju pa se je na začetku svoje poti soočil tudi z nekaj ovirami: "Začetki delovanja niso bili lahki, saj sem v prvem letu delovanja naletel ravno na pandemijo in s tem povezane ukrepe. S šolo sem (kolikor so ukrepi dopuščali) nadaljeval, saj se mi zdi v teh časih bolj kot kadarkoli prej pomembno zavedanje zdravega načina življenja in preživljanja kvalitetnega časa v naravi".

Obalna Bike Scena nudi gorsko-kolesarsko šolo za najmlajše in MTB delavnice tako za začetnike kakor nadaljevalce, sogovornik opiše ponudbo kolesarske šole. "Starostne meje ni, saj se prilagajam posebej vsaki skupini tečajnikov in njihovemu znanju. Edini vstopni pogoj za najmlajše udeležence je to, da znajo samostojno in varno voziti kolo, kar je pomenilo, da je najmlajši dosedanji udeleženec imel samo štiri leta, ampak sem poskrbel, da sem program prilagodil tudi njemu, da se je lahko tudi on veliko naučil," pove o svojem delu.

Izolan pa je aktiven na več različnih področjih, ukvarja se tudi s športno fotografijo"Poleg šole imam v ponudbi tudi vodene MTB ture, kolesarske izlete in športno fotografiranje," še pove.

Kot zaprisežen športnik je seveda tudi zagovornik reka 'zdrav duh v zdravem telesu'. "Vsak šport je zdrav, predvsem tisti, ki ga izvajamo v naravi, saj dene dobro duši in telesu," pravi. Na razcvet gorskega kolesarstva pa je vplivala tudi pandemija. "Covid je povzročil pravi boom v temu športu, saj zaradi vseh ukrepov in skrbi za distanco so ljudje začeli zahajati v naravo, kot nikoli poprej," pove in doda: "Velika zasluga gre tudi električnim kolesom, ki poženejo navdušenje nad tem športom vsem in ga približajo tudi tistim, ki se ne počutijo primerno kondicijsko pripravljene za izzive, ki jih ta šport prinaša."

"Gorsko kolo priporočam vsakemu, ki se želi ukvarjati s športom, preživeti več časa v naravi in navsezadnje tudi začutiti ob tem dozo adrenalina. Omejitev je zelo malo, saj menim, da s pravilnim vodenjem in zavedanjem varne in odgovorne vožnje lahko postane ta šport marsikomu čisti užitek," pravi Lovrič.


"Tudi globalno zanimanje za gorsko kolesarjenje raste z leta v leto, z njim pa na srečo tudi zanimanje za učenje pravilne tehnike vožnje," pravi Izolan. "Da pa bo ta šport nadaljeval svojo pot v pravo smer, je treba vzgajati nove, predvsem mlade generacije, ki se zavedajo pomena smernic za pravilno in varno izvajanje tega športa," ostaja zvest svojemu cilju.

Na vprašanje, kje na območju obalno-kraške regije so najboljše "proge" za gorsko kolesarjenje, odgovora po njegovem ni lahko najti. "Pohvalimo se lahko z mnogimi raznolikimi in dobrimi progami, sama izkušnja posameznika bo pa temeljila na njegovih sposobnostih, znanju in željah". Po njegovem mnenju pa se najlepše proge nahajajo ob Kraškem robu in v Kortah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija