IZOLAN UGNAL LJUBLJANSKI REČNI TOK: Ste vedeli, da se je slovensko jadranje začelo na Ljubljanici in ne na morju? (FOTO)

Slovenija

Včeraj je Ljubljančane in obiskovalce prestolnice očaral prizor belih razpetih jader na reki Ljubljanici, ki so plule med Špico in Trnovskim pristanom. Na Regati dvojic za Pokal ljubljanskega zmaja se je potegovalo 40 posadk optimistov iz desetih slovenskih in hrvaških klubov. Šlo je za četrto zaporedno izvedbo regate za najmlajše jadralce do 15 let.

Peter Koprivec

Mladih jadralcev vetrovne razmere na reki Ljubljanici niso presenetile, saj so bile podobne kot v preteklih treh letih, le rečni tok je bil letos nekoliko močnejši. Tako so prednost dobili tisti, ki so bili bolj spretni v začetnih manevrih na startu. Doslej so trikrat v skupnem seštevku zmagale deklice, letos pa je skupno zmago slavil Peter Koprivec iz Jadralnega kluba Burja Izola.

Koprivec je visoko dvignil prehodni pokal ljubljanskega zmaja, na katerem bo odslej vklesano tudi njegovo ime. Drugi je bil Gašper Babič iz Jadralnega kluba Izola, tretji pa Ivan Trunov iz Jadralnega kluba Olimpic.

Med dekleti je zmagala Zala Vidmar iz Jadralnega kluba Jadro Koper, druga je bila Lara Kranjc iz domačega jadralnega kluba v Ljubljani, tretja pa Liza Levandovska, Pomorsko društvo Piran.

Ker se jadranje s tem dogodkom uspešno vrača na reko Ljubljanico, je rečni kapitan in začetnik turistične plovbe po reki Ljubljanici Tomo Zupančič v imenu kluba rečnih kapitanov iz Ljubljane v enoletno uporabo predal čisto novo jadrnico razreda optimist izžrebanemu klubu med vsemi sodelujočimi. Najmlajši udeleženec Tine Flanc iz Jadralnega kluba Rance Ptuj je izžrebal dobitnika in njegova roka je srečo prinesla Jadralnemu klubu Burja iz Izole.

Organizator regate Jadralni klub Ljubljana je ob tej priložnosti obeležil 70 let kluba, ki je najstarejši jadralni klub v Sloveniji. Začetek slovenskega jadranja predstavlja prva slovenska jadrnica Vesna, ki je prva plula po Ljubljanici, šele potem se je jadranje preselilo na Jadran.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Lili |  10 .06. 2019 ob  15: 50
ja,ja...ker obala ni bila slovenska