IZOLA Z VELIKIMI NAČRTI ZA LETO 2020: Markočič opaža, da se v občino vračata optimizem in veselje

Izola

Poročali smo že, da proračun Občine Izola za leto 2020, ki ga bodo občinski svetniki potrjevali v četrtek, predvideva 26,7 milijona evrov odhodkov. Od tega bo kar 10,3 milijona evrov namenjenih za investicije, je na današnjem srečanju z mediji po enem letu mandata navedel župan Danilo Markočič. Pri tem ne načrtujejo niti kratkoročnega niti dolgoročnega zadolževanja.

Kot je poudaril župan, bo občina po dolgem času spet dobila proračun pred začetkom začetkom novega finančnega obdobja, pri tem pa gre po njegovih besedah za razvojno naravnan proračun.

Med naložbami, ki jih proračun predvideva, je Markočič izpostavil nadaljevanje projekta komunalnega opremljanja območja Šareda in opremljanja cone mestne industrije vzhod, naložbe v ribiško infrastrukturo in protipoplavno zaščito v obliki zadrževalnikov vode.

Poleg tega bodo namenu predali 16 novih neprofitnih stanovanj, obeta se tudi ureditev in osvetlitev kolesarske poti od obalne ceste pa vse do t. i. pit stopa v Jagodju. Med drugim bodo začeli z izgradnjo Južne ceste, ki bo zelo pomembna za nadaljnji razvoj cone mestne industrije za tovarno Droga, ter s postopkom za izgradnjo kulturnega centra.

Pri tem je župan poudaril, da ne načrtujejo ne kratkoročnega ne dolgoročnega zadolževanja. "Mi se naslednje leto ne bomo zadolževali," pač pa bodo po Markočičevih besedah predvidene investicije pokrili bodisi prek razpolaganja z občinskim premoženjem bodisi prek črpanja evropskih sredstev.

Markočič je spomnil, da se je ob nastopu mandata soočil z izvršljivo sodbo za plačilo več kot 1,8 milijona evrov podjetju R Mercuri, a kljub temu delovanje lokalne skupnosti niti v enem trenutku ni bilo ogroženo. Na splošno je župan minulo leto ocenil kot uspešno, pri čemer opaža, da so ljudje bolj zadovoljni in da se v občino vračata optimizem in veselje, kar je sam pogrešal v štirih letih pred tem.

Med konkretnimi uspehi je župan navedel več izvedenih investicij na podeželju in zaprtje občinske deponije. S preudarnim upravljanjem z občinskim premoženjem in prodajo določenih nepremičnin, ki več let niso bile v uporabi, pa so dobili dodatne vire, ki jih usmerjajo v obnovo in izgradnjo stanovanj. V zaključni fazi je tudi postopek sprejemanja občinskega prostorskega načrta.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Kukuruz |  18 .12. 2019 ob  23: 22
Kira inteligenca je prisla do ugotovitve za postavit kolesarsko stezo po cesti do avtokampa.
Poleti bo kdo zgazu celo familijo.
Ma kaj ni pameti da otrok od sedmih let se nima kaj vozit tam,ko hodijo avti gor pa dol
ManofSteel |  17 .12. 2019 ob  12: 19
Župan govori o optimizmu... najbrž to velja le za JU. Verjamem,da ste zelo optimisti....čez 3 leta se bo videl pravi optimizem v koliko ga ke res.
ManofSteel |  17 .12. 2019 ob  12: 16
12
Bi predlagal funkcionarjem v občini, naj se raje lotijo tistega kosa promenade pri mandraču, da že enkrat omejijo izlivanja morja na kopno. Altro ke protipoplavne pripomočke. Metanje denarja v smeti.
In še eno bi pripomnil glede osvetljave na prehodih za pešce v samem drevoredu od pošte do pokopališče. Pripeljem z vozilom, kjer pešca niti ne vidiš v temi...kaj šele ko dežuje. Dajte se malo zamislit. Pa rudi pri cerkvi postavit znake stop v višino treh metrih. Kdo jih vidi?
Bolano