IZOLA POSTAJA OTOK: Na obisk tudi v druge primorske kraje

Izola

V Izoli se bo s projekcijo filma Čuvarke Xavierja Beauvoisa na Manziolijevem trgu začel 14. mednarodni filmski festival Kino Otok. Letošnja izdaja se po besedah selektorice filmskega programa Varje Močnik ozira po različnih družbenih pojavih v Evropi in po svetu, v ospredju so filmi o kolonializmu.

Otvoritveni film na tih, a veličasten način predstavi življenje žensk, ki ohranjajo skupnost, kulturo in ekonomijo na francoskem podeželju daleč od bojnih polj prve svetovne vojne.

Ker želijo, kot je na nedavni novinarski konferenci v Ljubljani povedala Varja Močnik, še več pozornosti posvetiti slovenskemu filmu, so letos zasnovali sekcijo Ljubo doma. V njej bodo predstavili program kratkih filmov Andreja Zdraviča in film Playing Men režiserja Matjaža Ivanišina. Na Largu pri špini pa bo na sporedu program krakih filmov režiserja Jana Cvitkoviča, tudi enega od pobudnikov in ustanoviteljev Kino Otoka.

Kino Otok poteka še v Ljubljani, Sežani, Tolminu in Idriji ter letos prvič v Kopru.

Festival bo ob projekcijah v letnem kinu Manzioli in art kinu Odeon ponudil video na plaži in bogat program za otroke. Video na plaži, ki je namenjen predstavitvi kratkih filmov mladih neuveljavljenih, a prodornih avtorjev, bo ponudil 46 filmov avtorjev iz 15 držav; projekcijam bodo sledili pogovori z avtorji. Podmornica - Otok za mularijo pa ponovno združuje projekcije, delavnice in druge dogodke.

Poleg tega bodo nadaljevali z lani vzpostavljenim PRO Otokom za filmske profesionalce, ki se bo tokrat osredotočil na filmsko montažo in oblikovanje zvoka.

Deli novico:

Ne vem če ste videli |  11 .06. 2018 ob  23: 19
pero, Vesna Mikolič, znana demokratinja in zagovornica svobodomiselnosti (beri: not really) je botra filma.
Slovarja pa še vedno od nikoder.
Izolan |  07 .06. 2018 ob  19: 38
Se to naj kolenc preseli v koper in bo vse ok! Tako kot eurofest in komunalo....