IZOLA BREZ NOVEGA KULTURNEGA CENTRA: Bogatič pravi, da občina "ne zmore"

Izola

V izolski občini so zaenkrat opustili načrte za gradnjo kulturnega centra. Po besedah župana Milana Bogatiča proračun občine "ne prenese finančne naložbe v izgradnjo tako dragega kulturnega centra, kot so si ga pred koncem prejšnjega mandata zamislili tisti, ki so bili v komisiji, ki je izbrala natečajni projekt"

Projekt novega kulturnega centra, ki ga je zastavilo prejšnje občinsko vodstvo, je bil leta 2021 ovrednoten na skoraj 20 milijonov evrov, a brez stroška nakupa dodatnih zemljišč. Zanj so v preteklosti pripravili javni arhitekturni natečaj, stavba naj bi bila umeščena na območje nekdanje tovarne Riba in Mala oprema.

Zemljišči, na katerih bi stal center, sta v zasebni lasti, njun nakup pa bi po stal več kot sedem milijonov evrov, je za STA dejal izolski župan Milan Bogatič. "Če upoštevamo še inflacijo, lahko brez zadržkov rečem, da bi za tak kulturni center morali odšteti vsaj 30 milijonov," je prepričan Bogatič.

Kot je spomnil, je ideja o istrskem kulturnem centru v Izoli nastala, ko so vse istrske občine skupaj kandidirale za Evropsko prestolnico kulture 2025 in bi ta projekt financirale skupaj z državo. "Ker so se prioritete v drugih občinah po lokalnih volitvah spremenile in ker zaradi neuspešne kandidature niti s strani države načrtovanega finančnega vložka ni več pričakovati, je popolnoma jasno, da sami take naložbe ne zmoremo.To pa to "ne pomeni, da Izola ne potrebuje rešitve za več desetletij stara vprašanja o tem, kaj in kako z gradnjo novega oziroma rekonstrukcijo sedanjega kulturnega doma," dodaja župan. 

Kulturni dom Izola, v katerem trenutno potekajo kulturne dejavnosti v občini, se namreč nahaja v objektu iz leta 1911. "O tem se bomo v tem mandatu resno pogovorili z vsemi akterji in poiskali sprejemljivo ter finančno vzdržno rešitev," napoveduje Bogatič

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Prognostik |  20 .01. 2024 ob  13: 53
Ajde boga ti?
anton |  20 .01. 2024 ob  13: 07
11
... izola na žalost v razvoju zaostaja za obalnimi občinami, je edina, ki nima garažne hiše, ima pa kot fenomen, edina parkirna mesta v centru zgodovinskega mesta in ob sami obali ... žalost, da najlepše lokacije namenjamo vozilom namesto druženju ...