IZMERILI NAJVIŠJE LETOS: Visoko valovanje morja ponovno pričakujejo v sredo

Slovenija

Stanje vodotokov in podzemnih voda je pri nas trenutno razmeroma dobro, manj ugodno je stanje v površinskem sloju tal, saj se v delu države kaže zmerna kmetijska suša. Zaskrbljujoče je tudi, da višina snežne odeje v visokogorju ni tako obilna. Medtem je morje te dni močno vzvalovano, v nedeljo so namerili najvišje valove letos, prek tri metre.

Pri površinskih vodah imamo v Sloveniji trenutno zadovoljujoče stanje. "To pomeni, da so slovenske reke primerno vodnate za ta letni čas. V večjem delu države ta čas beležimo srednje pretoke rek, najmanjša vodnatost pa je v Zgornjem Posočju, pa tudi ponekod v Pomurju, tam imajo reke male in ustaljene pretoke, sicer pa prevladuje srednja vodnatost," je za STA trenutne hidrološke razmere opisal hidrolog z Agencije RS za okolje (Arso) Janez Polajnar.

Reke, ki so minuli konec tedna prehodno nekoliko narasle, to so reke na Dolenjskem in v jugovzhodni Sloveniji, pa že upadajo, sicer pa je vodnatost rek po večini ustaljena ali pa reke zelo počasi upadajo.

Tudi večina podzemnih voda je primerno vodnatih, kar pomeni, da so gladine na primernih višinah za ta letni čas. Nekoliko nižje gladine so le ponekod v kraških vodonosnikih na Gorenjskem, je izpostavil hidrolog.

Tako zaenkrat pri nas glede nadzemnih in podzemnih voda ni sušnih razmer, kot so ponekod po Evropi. "Seveda pa se vsi oziramo v prihodnje mesece in v višino snežne odeje, ki pa, žal, tudi letos, podobno kot lansko leto, v visokogorju ni prav obilna. Je sicer nekoliko več snega kot lani, pa vendar prav veliko ga ni, zlasti pa ne na južnem grebenu Alp, kjer se napajata reki Drava in Mura. Tam je praktično manj snega kot običajno," je opozoril Polajnar.

A ob tem dodal, da je pred nami še mesec marec, ko še vedno lahko dobijo Alpe nekaj več snežne odeje. Na južnem grebenu Alp se sicer napajajo tudi nekatere severnoitalijanske reke in del avstrijskih.

Sicer pa trenutna vremenska napoved zaenkrat ne kaže, da bi ta teden in v začetku prihodnjega naše kraje dosegla večja količina padavin. Tako da bodo reke še naprej počasi upadale in da bomo imeli v večjem delu države še vedno srednjo, ponekod pa tudi malo vodnatost rek, je razložil Polajnar.

Agrometeorologinja z Arsa Andreja Sušnik pa je za STA pojasnila, da padavine v minulih dneh niso bistveno popravile stanja vodne bilance površinskega sloja tal, ki za zahodno polovico države in za jugovzhod kaže na zmerno kmetijsko sušo. In da tudi padavinski obeti za naprej trenutno niso preveč optimistični.

Sicer pa hidrologi na Arsu spremljajo tudi morje, ki je te dni močno vzvalovano. V nedeljo popoldne in tudi minulo noč so namerili najvišje valove letos, in sicer v višini prek treh metrov, je povedal Polajnar.

Arso valovanje morje od leta 2006 spremlja tudi na oceanografskih bojah. Ena od njih je boja po imenu Vida, ki je približno 1,5 navtične milje pred Piranom in kjer je bil doslej najvišji val izmerjen 4. februarja 2012 ob 5. uri, visok je bil 4,8 metra, je dejal Polajnar.

Danes se je valovanje nekoliko umirilo, a je še vedno kar visoko, predvidoma v sredo pa hidrologi ponovno pričakujejo visoko valovanje morja. Temperatura morja se je nekoliko znižala in znaša dobrih devet stopinj Celzija.

Po izrazitih osekah v minulem obdobju so v teh dneh pričakovane običajne plime in oseke, morda nekoliko nižje le zato, ker že več dni piha burja, ki nekoliko odrine površinsko plast vode proti odprtemu morju, je še pojasnil Polajnar.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija