IZMENJEVALNICA V KOPRU VSE BOLJ PRILJUBLJENA: To soboto jo bodo prvič lahko izkusili tudi moški in otroci

Koper

V Kopru se je že dodobra prijela izmenjevalnica ženskih oblačil in modnih dodatkov, ki enkrat mesečno poteka v Središču Rotunda. V soboto pa bo prvič lahko 'swapala' cela družina. Med 10. in 18. uro se bo Hlavatyjev park ob koprski tržnici prelevil v izmenjevalno središče z ozaveščevalno noto o problematikah tekstilne industrije. Tokratni dogodek pa ne bo namenjen samo izmenjavi ženskih oblačil in modnih dodatkov, temveč bo potekala tudi izmenjava moških ter otroških oblačil in igrač.

Vsak mesec koprsko društvo za razvoj kulture ponovne uporabe KUP KULTURA v Središču Rotunda organizira izmenjavo ženskih oblačil in modnih dodatkov. Potekala bo tudi ta petek, v soboto pa se bo ekipa SWAP je TOP preselila v Hlavatyjev park ob koprski tržnici, kjer bodo lepoto izmenjave lahko izkusili tudi moški in otroci. Poleg ženskih oblačil in modnih dodatkov bo namreč tokrat prvič potekala tudi izmenjava moških ter otroških oblačil in igrač.

V državah, kot so Anglija, Nemčija in Italija, so oblačila iz druge roke (iz angl. second hand) pravi trend. Izbrati izmenjavo ali nakup rabljenih oblačil je sinonim etične garderobe in ljubezni do okolja. Le prepoznavanje izkoriščajočega sistema hitre mode lahko preoblikuje nakupovalne navade in vodi v bolj zeleno prihodnost.

Kot nam je povedala organizatorka Metka Magdalena Šori, se je njihova izmenjevalnica ženskih oblačil in modnih dodatkov, ki jo organizirajo enkrat na mesec, v Kopru odlično prijela. Vsakič se dogodka udeleži okoli 50 žensk, ki prinesejo približno 500 kosov. "Deluje nekako pravilo, da se vedno več prinese kot odnese," pravi Šorijeva, zato ostane okoli 200 kosov, ki jih nekaj donirajo zvezi Sonček, nekaj pa jih ohranijo za naslednjo izmenjevalnico. Ob tem je pojasnila, da ima Sonček na Markovcu trgovino z oblačili iz druge roke, ki jih prodajajo po zelo dostopnih cenah, z izkupičkom pa financirajo svoje delovanje.

Oblačila, ki jih boste prinesli, naj bodo nepoškodovana, oprana in v dobrem stanju.

Sobotna izmenjevalnica pa ne bo zgolj priložnost za izmenjavo odsluženih oblačil, različnih modnih dodatkov in igrač, ki pa so še vedno v odličnem stanju. Potekale bodo tudi kreativne delavnice predelave odsluženega tekstila in zbiralna akcija moških kravat, ki jih v društvu preoblikujejo v unikatne modne dodatke (na sliki spodaj), kot so npr. pasovi in torbice, pojasnjuje Šorijeva.

Tekstilna industrija, ki na svetovni ravni proda 80 milijard novih kosov oblačil letno, je danes druga največja svetovna onesnaževalka, takoj za naftno industrijo.

Na delavnicah se boste naučili izdelovati preproste torbe in nahrbtnike iz bombažnih majic, predelati majice v ekstravagantne unikatne tunike, tope ali nakit. "Ker ne bo šivanja, temveč bolj vozlanje, striženje, prepletanje, so delavnice primerne za celo družino, tudi za najmlajše," dodaja.

Hlavatyjev park pa bo v soboto tudi prizorišče ozaveščevalnih kotičkov, kjer se bodo udeleženci vseh starosti lahko seznanili z delovanjem in posledicami današnje tekstilne industrije in spoznali, zakaj je izmenjava zelo dobra alternativa.

Deli novico:

Lepa |  17 .05. 2018 ob  07: 42
Super se že veselim, saj je prejšnjič bilo super.
Metka |  16 .05. 2018 ob  23: 53
Bravo, si našla svojo pot ;)