IZLET V MATEMATIČNO VESOLJE – RUBIKOVA KOCKA: Od teorije grup, prek algoritmov, do hitrostnega reševanja

Koper

Vljudno vas vabijo na drugo predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

Predavanje z naslovom 'Rubikova kocka: od teorije grup, prek algoritmov do hitrostnega reševanja', ki ga bo izvedel dr. Branko Kavšek (UP FAMNIT), bo potekalo v sredo, 23. novembra, ob 18.00 v Veliki predavalnici 3 (UP FAMNIT, Glagoljaška 8) in preko Zoom povezave.

Vsi poznamo Rubikovo kocko, a ne? Pravijo, da je to najbolj prodajana igrača na svetu. Vse od leta 1974, ko jo je izumil madžarski izumitelj, kipar in profesor arhitekture Ernő Rubik, je bilo prodanih skupaj prek 300 milijonov kock po vsem svetu (če upoštevamo tudi njene izpeljanke). Rubikova kocka je svoj višek popularnosti dosegla v 80-ih letih prejšnjega stoletja, ko je postala predmet preučevanj tako matematikov, računalničarjev, kot nasploh vseh ljubiteljev te sestavljanke.

V tokratnem matematičnem vesolju boste spoznali, kaj Rubikova kocka sploh je, kako je sestavljena, kaj je to permutacija Rubikove kocke in kako permutacije lahko opišemo z matematično teorijo grup. Dotaknili se boste algoritmov na Rubikovi kocki, spoznali, kaj je to 'božje število', 'božji algoritem' in 'seksi premik' ter na kratko orisali osnovni postopek reševanja Rubikove kocke.

Na koncu pa se boste podali še v vode hitrostnega reševanja Rubikove kocke (po angleško: speedcubing) in spoznali t. i. 'hitrostne kocke'. Videli boste, da za hitrostno reševanje osnovni postopek ne zadošča in boste tako spoznali Friedrichovo (ali krajše CFOP) metodo. Seveda pa samo poznavanje metod in algoritmov reševanja pri hitrostnem reševanju ne zadošča, zato se boste dotaknili še vseh ostalih 'malih trikov', ki nam na koncu lahko omogočijo, da Rubikovo kocko sestavimo v manj kot minuti, 30 sekundah, morda celo v manj kot 10 sekundah.

O predavatelju:

Branko Kavšek je docent na področju računalništva in informatike, član Oddelka za informacijske znanosti in tehnologije na UP FAMNIT in Laboratorija za umetno inteligenco na Institutu Jožef Stefan. Raziskovalno deluje na področjih strojnega učenja, podatkovnega rudarjenja in umetne inteligence. Na UP FAMNIT poučuje predmeta Osnove strojnega učenja in podatkovnega rudarjenja in Teorija formalnih jezikov in izračunljivosti na dodiplomskem študiju računalništva in informatike ter predmet Inteligentni sistemi na istoimenskem magistrskem študiju.

Rubikovo kocko se je naučil sestaviti že leta 1985, v 4. razredu osnovne šole, a se je letos ponovno navdušil nad to najbolj prodajano igračo, ko je vstopil v svet hitrostnega reševanja Rubikove kocke.


Če ste prvo predavanje z naslovom 'O golobih in golobnjakih' zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Več podatkov o bioloških večerih je dostopnih na spletni strani: https://matematicni-izleti.famnit.upr.si/sl/program/.

Vljudno vabljeni!