IZLET V MATEMATIČNO VESOLJE: Od kač in lestev do cene delnic

Koper

Univerza na Primorskem vas vljudno vabimo na četrto predavanje cikla poljudnih predavanj o matematiki in njeni vlogi v sodobnem svetu FAMNITovi Izleti v matematično vesolje.

Predavanje z naslovom Od kač in lestev do cene delnic, ki ga bo izvedla dr. Ana Zalokar z UP FAMNIT, bo potekalo v sredo, 16. februarja 2022, ob 18.00, prek aplikacije ZOOM.

Ana Zalokar (na fotografiji zgoraj) je diplomirala leta 2011 na Fakulteti za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani in doktorirala leta 2018 na Fakulteti za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem. Na UP FAMNIT je od leta 2013 zaposlena kot asistentka. Poučuje vaje pri predmetih s področja verjetnosti in statistike, raziskovalno pa se ukvarja z aktuarstvom, to je z upravljanjem s tveganji v zavarovalništvu.

Kaj imata skupnega namizna igra Kače in lestve in gibanje cen delnic? Oba sta zgleda slučajnega procesa, ki se imenuje markovska veriga. In o markovskih verigah, ki se imenujejo po ruskem matematiku Andreju Markovu (1856–1922), bo tekla beseda na predavanju. Igrali bosteo namizne igre in zraven preštevali poti, napovedovali vreme in še opazovali, kaj se dogaja na borznem trgu.

Če ste tretje predavanje z naslovom Od podatkov do informacije: statistično razmišljanje v vsakdanjem življenju zamudili, si ga lahko ogledate tukaj.

Celoten program letošnjih izletov v matematično vesolje z zoom povezavo je dostopen tukaj.

Deli novico: