IZKUSITE 'ZAVESTNI SEKS': Z njim izginejo vse težave in skrbi

Trendi

Namesto da se sprašujete, kdaj se bo spolni odnos končal in ali počnete kaj narobe, ustavite celoten tok misli in se osredotočite samo nase, na svoje telo, občutke, gibe.

Seks lahko pomaga okrepiti odnos in omogoči lažje spoprijemanje z vsakodnevnimi izzivi in ​​stresom, vendar le, če ne dovolimo, da se zgodi nasprotno, torej, da naše vsakodnevne skrbi negativno vplivajo na uživanje v seksu. Strokovnjaki poudarjajo, da za to obstajajo tehnike, ki jih pod skupnim imenovalcem imenujemo 'zavestni seks'.

Tehnika ni zapletena, gre preprosto za sposobnost, da vas ne prevzamejo lastne misli in vas ne zmotijo ravno v času spolnih aktivnosti s partnerjem. S pomočjo teh tehnik se lahko osredotočite na trenutke v postelji, pri čemer se popolnoma zavedate vseh stvari, ki se dogajajo med vama s partnerjem.

Namesto da bi premišljevali o vseh opravkih, rojstnem dnevu, na katerega ste pozabili in ali vaša stegna izgledajo debela, se osredotočite samo na seks in uživajte v vseh občutkih, ki jih v vas vzbudi to, kar vidite, slišite, čutite. Ko vam pride na misel moteča misel, se z njo ne ukvarjajte, pustite, da odide in misli usmerite na spolnost.

Zgodovina zavestnega seksa

Sex pionirja Masters in Johnson sta že v šestdesetih letih prejšnjega stoletja skovala izraz "senzorični fokus", da bi opisala umetnost bivanja tukaj in zdaj pod odejo, namesto osredotočanja na druge stvari, tudi če je to želja po dosegu orgazma. Ugotovila sta, da je to uspešen način za zdravljenje številnih spolnih težav, vključno s prezgodnjo ejakulacijo, erektilno disfunkcijo in nizkim vzburjenjem.

In še pred tem so tantrični mojstri uporabljali tehnike meditacije in pozornosti, da so bili pari med ljubeznijo karseda osredotočeni drug na drugega.

Diana Richardson, avtorica knjige "Počasen seks - pot do izpolnjevanja in trajnostne spolnosti", v kateri govori o vplivu "počasnega seksa" na izpolnjevanje in uživanje v spolnosti, je leta 2018 izdala video z naslovom Moč zavestnega seksa, ki je bil deležen več kot 650.000 ogledov na Youtubu. V njem je podala nekaj vrhunskih nasvetov.

Kako vstopiti v zavestni trenutek pozornosti

Najprej se dogovorite za seks. To bo olajšalo pritisk okoli tega, kdaj se bo seks zgodil naslednjič. Moški se na primer počutijo veliko bolj sproščeno, ko vedo, kdaj bodo naslednjič seksali, in ženskam je lahko lažje, če vedo, kdaj se lahko pripravijo.

Pred seksom si vzemite nekaj minut, da se znebite vsega, kar bi vas lahko motilo. Če ste na primer polni razmišljanj o jutrišnjih sestankih, se usedite in napišite seznam opravkov z urnikom za jutri, da si malo razbistrite glavo in uvedete odmerek reda. Če mislite, da bi vas otroci lahko prekinili, odidite v sobo, v katero se lahko zaklenete.

Izklopite zvok na mobilnem telefonu, televizorju, računalniku in kar koli drugega, kar vas lahko moti. Predvajajte lepo glasbo, vendar nobenih novic, ki bi vas lahko v ključnem trenutku zmotile.

Osredotočite se na dele svojega telesa in svoja čustva. Osredotočite se na glavo in zgornji del telesa in opazujte, če je napetost prisotna, kar kaže na primer stisnjena čeljust ali otrdela ramena. Sprostite te mišice in še naprej sproščajte mišice vse do nog. Takšno vajo je koristno narediti večkrat na dan.

Če se sprašujete, ali so stegna predebela, ali partnerja moti vaš trebuh, ali kaj podobnega, se zavedajte pomembnega dejstva: ne bi bil z vami in ne bi se veselil seksa, če bi ga takšne stvari motile. Zato raje izkoristite trenutek, da partnerju pošljete vroče sporočilo, ali ga poljubite, da si bo lahko predstavljal, kaj ga čaka ob dogovorjenem času.

Poskusite z vajo osredotočanja in se dve minuti osredotočajte na dihanje. Vdihnite skozi nos in ven skozi usta. Ko misli tavajo, kar skoraj zagotovo bodo, pomislite na dihanje! In znova začnite vajo. To je ena najpreprostejših oblik meditacije in je pravzaprav zelo enostavna, kajne? Sčasoma boste ugotovili, da lahko z nekaj globokimi vdihi ostanete osredotočeni na trenutek, v katerem ste, namesto da bi vaše misli tavale.

Kako ostati med seksom zavestno pri stvari?

Preprosta tehnika, ki pri tem pomaga, je, da se najprej povežete s partnerjem: pokleknita ali ležita na postelji, obrnjena drug proti drugemu, nato položita roko na srce in usklajujta dihanje, dokler ne dihata v enakem tempu. To je tantrična tehnika, ki vaju poveže kot par in vama pomaga, da se osredotočita drug na drugega ter na vajino dihanje in dotični trenutek. Ne sliši se zelo seksi, ampak v resnici je. Vsekakor je vredno preizkusiti in se osebno prepričati, da tehnika pomaga.

Odprite oči in opazujte vse, kar se dogaja. Brez ocen in zaključkov. Samo glejte obraz vašega partnerja, hlače, ki so zmečkane na tleh, partnerjeve roke, ki vas božajo in občutijo ter doživijo. Vsako gibanje, ki ga naredite, izvajajte zavestno na način, da gledate gibajoče se roke, gledate kožo partnerja, ki se ga dotikate, in pod prsti doživljate, kakšen je občutek.

Ljubite se počasi. Zavestni seks je najlažje doživeti, če si privoščite vsak trenutek posebej. Zato ne hitite s predigro, niti z doseganjem vrhunca. Nasprotno: razvajajte svoje čute v dolgi predigri s počasnimi dotiki, poljubi, masažo, draženjem, nežnim pogovorom, gledanjem eden drugega itd.

Ko se začnete ukvarjati z zavestnim seksom, boste kmalu ugotovili, kako zaseden je bil prej vaš um s perfekcionističnimi mislimi, ali kolikokrat ste med spolnim odnosom pomislili: "Ali mi gre dobro", "Ali uživa v tem" ali "Naj preneham ali nadaljujem?" Takšno razmišljanje ubije vse užitke in najboljši način, da se temu izognemo, je znova: gledanje in čustvovanje. Pazite na vsak vaš gib, na reakcije vašega partnerja, osredotočite se na njegove reakcije in na to, kaj vam lahko govori z vzdihi.

Pozabite torej na orgazem. Nehajte razmišljati o tem in naj to ne bo vaš glavni cilj. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija