IZKORIŠČANJE ZAKONODAJNE LUKNJE: Kdo bo kaznoval nedovoljeno oglaševanje?

Izola

Dober mesec je že tega, kar smo mediji opozorili na nedovoljeno postavljene velike oglaševalske panoje nad vhodom v predor Markovec z izolske strani. Tako imenovani jumbo plakati sicer stojijo na zasebnem zemljišču, a izolski odlok tam plakatiranje izrecno prepoveduje. Ker občinski inšpektorat tam nima pooblastil, se je pojavilo vprašanje, katera inšpekcija ima sploh pristojnosti za izdajanje sankcij v tem primeru.

Občina Izola je z namenom varovanja kulturne krajine že pred leti sprejela Odlok o zunanjem videzu in urejenosti mesta, naselij in podeželja v občini Izola, ki izrecno prepoveduje plakatiranje na določenih območjih, med drugim tudi na območju nad vhodom v predor Markovec. A oglaševalski panoji, ki ne le kazijo krajino, temveč vplivajo tudi na varnost v prometu, so v tem primeru postavljeni na zasebnem zemljišču. Zato občinski inšpektorat v skladu z zakonodajo tam ne sme odreagirati.

Katera inšpekcija je pristojna?

Ker torej tam nimajo pristojnosti, so prijavo nedovoljenih jumbo plakatov z občinskega inšpektorata posredovali državnim inšpekcijskim organom. "Ti pa se očitno med seboj ne morejo dogovoriti, kdo je pristojen za obravnavo prijave," zadevo komentirajo na Občini Izola.

S posameznih inšpekcij so namreč dobili različne ustne odzive. Gradbeni inšpektor jim je povedal, da prijava ni v njegovi pristojnosti, saj je na terenskem ogledu ugotovil, da so jumbo plakati postavljeni na prikolici in nimajo temeljev, zaradi česar se jih ne more šteti kot objekte. Inšpektorica za kulturo in medije je povedala, da s prijavo še ni seznanjena, kmetijski inšpektor je dejal, da ni pristojen, saj po odločbi, ki so jo prejeli s strani Ministrstva za kmetijstvo, jumbo plakat ne degradira kmetijskega zemljišča, ker je pod njim možna obdelava zemljišča. Okoljski inšpektor pa je potrdil, da obravnava nasutje raznega (v večini gradbenega) materiala na parcelah, kjer stojijo jumbo plakati.

Podobne težave tudi v drugih občinah

"Gre očitno za luknjo v zakonodaji, nekatera podjetja v državi pa so se v vmesnem času zelo dobro organizirala in izkoriščajo to pravno praznino za lasten dobiček. Podobno težavo z nedovoljenim plakatiranjem imajo namreč tudi v drugih občinah po Sloveniji," zato dodajajo na izolski občini.

Da so prejeli prijavo, ki je bila evidentirana in obravnavana s strani gradbenega inšpektorja, so nam potrdili tudi na Inšpektoratu RS za okolje in prostor. Pojasnili so, da v povezavi s postavitvijo oglaševalskih panojev na zemljiščih nad predorom Markovec inšpektor ni ugotovil pogojev za ukrepanje. "Uvedeni inšpekcijski postopek je bil ustavljen, saj je bilo ugotovljeno, da gre za postavitev treh oglaševalskih panojev na kovinski konstrukciji, s podstavkom, ki ni grajen, temveč na kolesih, torej ne gre za objekte v smislu Zakona o graditvi objektov oz. pristojnosti gradbene inšpekcije," so razložili.

Je občina poskušala pri "napačnih" inšpekcijah?

Danes so nam sicer z izolske občine poslali dodatno pojasnilo, da ne more držati, da na Inšpektoratu za infrastrukturo niso prejeli prijave. Priložili so tudi dokument, iz katerega je razvidno, da je ravno ministrstvo za infrastrukturo zadevo predalo ministrstvu za okolje in prostor. 

Bo pa zadevo v obravnavo očitno vzela Inšpekcija za ceste, železniški promet, žičniške naprave in smučišča, Inšpektorata RS za infrastrukturo (IRSI). Tam sicer pravijo, da prijave, ki bi se nanašala na postavitev objektov za obveščanje in oglaševanje nad uvozom v predor Markovec iz smeri Izole, niso prejeli. Bodo pa zato naše vprašanje smatrali kot prijavo in v tej zadevi izvedli ustrezen inšpekcijski nadzor. Pri tem so sicer opozorili, da postavljanje objektov za obveščanje in oglaševanje ob državnih cestah ureja Zakon o cestah, ki tudi podrobneje določa pristojnosti inšpekcije.

Oglaševalci ne komentirajo, agencija molči

Z vprašanji, ali so seznanjeni s tem, da njihova podjetja oglašujejo na jumbo plakatih nad vhodom v predor Markovec, kjer za to ni ustreznih dovoljenj, in kako komentirajo ta dejstva, smo se obrnili tudi na na vse tri oglaševalce. Prejeli smo dva skoraj identična odgovora, da imajo z oglaševalsko agencijo sklenjeno letno pogodbo za oglaševanje na omenjenih lokacijah.

 

Zato nas prosijo, naj se "za vse informacije v zvezi s postavitvijo oglasov obrnete na podjetje Urbanum d.o.o., ker so oni tudi nosilci odgovornosti v celoti." Novinarska vprašanja smo že dvakrat naslovili na omenjeno agencijo, od koder pa odgovorov nismo prejeli.

Deli novico:

izolan  |  30 .10. 2015 ob  09: 09
Jaz bi jih tudi imel če bi bila parcela moja saj na leto prinese en dober avto pa še delat ni treba...inšpektorju pa rečeš da si vsadil list ven je pa prišel plakat in ti nič ne more. So pa inšpektorji nekaj v sorodstvu z lastnikom zato se nič ne zgodi.
obcan |  30 .10. 2015 ob  07: 19
Ce nobeden od pristojnih ni odgovoren za to svinjarijo . Razpisimo referendum, ali obcani zelimo te plakate ali ne.
inspektor  |  30 .10. 2015 ob  07: 13
Maksi pano na mini prikolici. ?. Prevara ali izigravanje. ?. Ze najmanjsa burja bi odnesla pano s prikolico vred na cesto. Panoji so globoko zabetonirani v zemljo, tako da so montirana kolesa le farsa v posmeh vsem, tako inspektorjem kot okoljevarstvenikom in zakonodajalcem. Plakatno Osnazevanje , kakor se temu rece, ima zaradi takih ljudi, ki imajo imena in priimke prosto pot. Onasnazevanje v slovenji se bo nadaljevalo.
kagumer |  29 .10. 2015 ob  22: 06
In kaj če na svojo njivo sadiš naprimer cukete in vrzote v obliki logotipa nekega podjetja in zato dobiš denar, katera inšpekcija te lahko zajebe?
Milijon B. |  29 .10. 2015 ob  21: 38
Jumbo plakati na kmetijskem zemljišču?
Že po občinskih planskih aktih je kmetijsko zemljišče namenjeno - kmetovanju. Vsako odstopanje od kmetijskega namena tovrstnega zemljišča je, milo rečeno degradacija tega zemljišča. Vsakršna drugačna interpelacija je le in zgolj-mešetarjenje in iskanje pravnih lukenj s popolnoma nesposobnimi državnimi inšpektorji- poglejte lenarjenje in otepanje gradbenih inšpektorjev ter kmetijskih inšpektorjev. Poglejte "sušilnico sadja" in palačo nad Bužekjanom...
Po moji zdravi kmečki logiki, naj se na kmetijskih zemljiščih sadi tisto, kar so sadili in imeli naši nonoti - krompir, pšenico, breskve, trte, oljke, kakije...ne pa jumbo plakate, zaribane karoserije avtov in deponirano azbestno kritino.
Če pa kmetijski inšpektorji in gradbeni inšpektorji niso pristojni, jih ne rabimo imet. Naj se jih premesti na drugo delovno mesto - kaj ti bo avto brez bencina, gasa in bremz?

cigo-drum |  29 .10. 2015 ob  18: 43
fuj fuj fuj in še enkrat FUJ
kapitalist |  29 .10. 2015 ob  18: 05
...prodaja, prodaja, prodaja, prodaja...
murje |  29 .10. 2015 ob  17: 14
Izola je nasploh fenomen še iz časov, ko je slovela po tem, da imamo na doku v Ladjedelnici, največjo reklamo na Slovenskem za Siemens. Takrat tudi nihče vsem vpletenim ni mogel nič, ker se je zadeva nanašala na zakone in pravila v pomorstvu.
http://www.izola.info/novica.php?izola=742
dumakljuko? |  29 .10. 2015 ob  15: 21
zahaklat in peljat v sV.aNTON! ...
nesveti jure |  29 .10. 2015 ob  14: 45
a kaj reklame na javni razsvetljavi te so še bolj gnjusne..kdaj se bojo te odstranile?

a imamo sploh inšpektorja za take zadeve in kje je?
Tej oglasni panoji |  29 .10. 2015 ob  14: 38
sploh niso moteči. Jih imaš pred sabo, jih lahko bereš in vseeno voziš ravno in na koncu zadaneš bužo.

Kar pa za marsikater oglasni pano ne morem trdit. Recimo tisti za Supernovo par zraven...glede na odsek ceste so zelo nevarni.
Potem so še razni, ki so na ovinkih z sporočili "glej na cesto, ko voziš" ipd. paradoks.

Tu samo smrdi nekomu, da fizična oseba pokasira in je to to.
zaSSeka |  29 .10. 2015 ob  11: 18
Plakat za plakati ..... )) ne trošit solza aja to ni plakat xD
Skratka ...ne jih podret raje nalepit karto Slovenije gor z najbližjo začrtano potjo do meje.... v primeru če kdo "zaluta" še raje jim pa jaz pokažem pot )
1