IZKLJUČIL APARATE, SNEL MASKO IN SKOZI BALKONSKA VRATA POBEGNIL IZ BOLNIŠNICE: Nespametnost se je končala tragično

Svet

Na Hrvaškem odmeva primer moškega, okuženega s koronavirusom, ki je pobegnil s klinike za nalezljive bolezni, dr. Frana Mihaljevića, kasneje pa so ga našli mrtvega v naselju Hoto Ville pri Samoboru. Na kliniki so potrdili, da je bolnik odšel prostovoljno.

Fotografija je simbolična.

53-letni bolnik je bil 18. oktobra po zdravniškem pregledu na urgenci hospitaliziran v Kliniki za infekcijske bolezni v Zagrebu. Bolnika so napotili ​​na oddelek v izolacijski enoti v spremstvu medicinske sestre s kisikom, kjer so ga sprejeli ob 15.30. Na oddelku so mu ponovno izmerili vitalne funkcije, opravili redne preglede, vstavili intravensko kanilo in bolnika priključili na monitor za nadaljnje spremljanje vitalnih funkcij.

Moški je zdravniškemu osebju takoj dal vedeti, da ne želi prejemati terapije. Ob 16:10 pa je zdravstveno osebje oddelka opazilo, da bolnika ni več v postelji. Čez nekaj minut, ko pacienta niso našli v drugih prostorih oddelka, je bil poklican dežurni zdravnik, ki je slednjega kontaktiral na mobilni telefon. Pacient je zdravniku v telefonskem pogovoru dejal, da ni hudo bolan in da se z avtomobilom pelje domov ter da se noče vrniti na kliniko. O dogodku je bila obveščena pristojna policijska uprava, ki je pobeglega bolnika iskala.

Dotični pacient naj bi z obraza odstranil kisikovo masko, jo odpel na monitorju, odstranil nameščeno intravenozno kanilo, odprl balkonska vrata v sobi in prostovoljno zapustil bolnišnično zdravljenje po zunanjih stopnicah. Zdravstveno osebje je v dotični situaciji takoj sprejelo vse potrebne ukrepe. Moškega so kasneje našli mrtvega, reševalci nujne medicinske pomoči so ga poskušali oživljati, a žal neuspešno. 

Zdravniško osebje poudarja, da bolnišnica ni zapor

"Praktično vsak bolnik, ki je hospitaliziran, lahko samovoljno zapusti kliniko, če mu fizično stanje to dopušča. Klinika ima Protokol o prostovoljnem odhodu iz bolnišničnega zdravljenja, ki med drugim določa, da ima pacient pravico prostovoljno zapustiti bolnišnično zdravstveno oskrbo, razen v primerih, ko bi to škodilo njegovemu zdravju in varnosti drugih," so povedali zdravstveni delavci.

"Iskreno nam je žal, da se je ta incident zgodil. Klinika za nalezljive bolezni "Dr. Fran Mihaljević" izraža sožalje materi in sorodnikom pokojnika," so v sporočilu za javnost zapisali zaposleni, poroča 24.sata. 

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija