"Izkazujemo, da imamo prihodnost v svojih rokah"

V Dobrniču, kjer je med 16. in 18. oktobrom 1943 potekal prvi kongres Slovenske protifašistične ženske zveze, so danes priredili 70. spominsko srečanje, katerega pokroviteljica je bila predsednica vlade Alenka Bratušek. V slavnostnem nagovoru je poudarila, da Slovenija s protikriznimi ukrepi izkazuje, da ima svojo prihodnost v svojih rokah.

Bratuškova, ki se je v svojem govoru najprej dotaknila boja za enakopravnost spolov med NOB in v času po drugi svetovni vojni, je nato potegnila vzporednico s sodobnimi časi in ugotovila, da tudi danes poteka boj za enakopravnost in boljši svet.

Tudi v časih gospodarske in socialne krize gre po njenem mnenju za upor proti uveljavljanju moči enih družbenih skupin nad drugimi, hkrati pa grozi predvsem poglabljanje socialnih razlik, utemeljenih na ekonomskih dejavnikih. A na te v Sloveniji ne smejo pristati, je poudarila.

"Protikrizni ukrepi za Slovence in ne Bruselj"

Kot predsednica vlade je večkrat opozorila, da protikrizni ukrepi niso namenjeni prepričevanju Bruslja, temveč slovenskim državljanom samim. "Z njimi Slovenija izkazuje, da je njena prihodnost v rokah njenih državljanov." Z njimi pa se tudi ne lotevajo gospodarske in socialne krize kot nekaj abstraktnega in nedoločenega, temveč kot povsem določenega in časovno omejenega problema, je dodala.

Slovenija to počne zaradi sebe same in zato, "da bodo njeni prebivalci živeli v svetu, ki bo najboljša verzija od možnih svetov". Njeno merilo pa ne bodo zgolj ekonomski kazalci, ampak položaj najbolj ranljivih družbenih skupin. Hkrati pa dostop državljanov do tistih dobrin, ki so in morajo ostati javne, ki pomenijo zmožnost uresničitve njihovih individualnih potencialov in od katerih je odvisna skupna usoda vseh, je nadaljevala.

Slovenija ima ob današnjem jubileju priložnost, da se spomni in opomni na svoj izjemen zgodovinski in kulturni kapital, ki naj bo netivo njenim naporom, je še menila Bratuškova.

Po podatkih organizatorjev se je slovesnosti udeležilo približno 3000 ljudi. Med temi tudi predsednik Zveze združenje borcev za vrednote NOB v odstopu Janez Stanovnik, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, sekretarka v kabinetu predsednice vlade Tamara Vonta, predsednik ustavnega sodišča Ernest Petrič, štiri od 15 še živečih delegatk prvega kongresa, nekaj poslank in drugih predstavnikov.

Prireditelji spominskega srečanja so bili Društvo Dobrnič, Združenje borcev za vrednote NOB Trebnje in Kulturno turistično društvo Dobrnič.

Pika |  14 .10. 2013 ob  00: 15
@Bobo, ne pozabit, da smo državljanke in državljani Slovenije "sponzorji" le-te !!!!
BOBO |  13 .10. 2013 ob  20: 18
Ma kakšne kozlarije so to. Ko moramo državljani trikrat pokloniti po 400 mio evrov za razsuto banko , bo meni ena takšna predsednica rekla , da delam za svoje dobro. Ko jemljejo penzionistom , sploh ne more govoriti o naši prihodnosti. Tudi penzionistom so govorili o prihodnosti , sedaj pa imajo figo. Samo poglejte na kakšen način inšpekcije kažejo svojo moč nad gostinci. Potem pa imamjo Popoviča za arogantnega. Ma kaj se gre. Predlog davka na nepremičnine ni pravičen. Zakaj rušiti poslopja , ki so na nedovoljen način zrasla na določenih področjih. Naj jih država zapleni , oceni , legalizira in proda, s tem denarjem pa naj maši proračunske luknje. Omenja časovno omejen problem. Pizda , ta problem se vleče že kar nekaj let. Tam sodijo tajkunom , procesi se vlečejo leta in leta. Njih na stolčkih to seveda ne moti , ko pa pride račun za stroške plača itak država. Ma lahko je govoriti o nekih programih s polnimi želodci. Naj že enkrat spremenijo zakonodajo , ker je ta tista , ki nas davi in je ta tista , ki je popolnoma abstraktna, razlaga pa si jo lahko vsak po svoje , po potrebi seveda. Nehajte že enkrat.
Trojka |  13 .10. 2013 ob  17: 53
Tretjerazreden govor na petorazredni prireditvi.
ffigaro |  13 .10. 2013 ob  17: 04
dokler bo pokvarjena elita prsesana na državna podjetja Ne bo NIKOLI BOLJŠE nikoli, treba jih je poslat na GOLI OTOK