IZJEMNO PRIZNANJE ZA OBALNEGA OLJKARJA: Njegovo oljčno olje izbrano kot najboljše na severni polobli

Izola

Slovensko oljčno olje Vanja pridelovalca Vanje Dujca je v četrtek prejelo nagrado Olio Nuovo za najboljše oljčno olje severne poloble leta 2021, so sporočili organizatorji izbora. Kot so zapisali v sporočilu, gre za pomembno priznanje kakovosti in prepoznavnosti.

Vanja Dujc

Kot so v obrazložitvi navedli ocenjevalci, gre za "čudovito kompleksno olje, uravnoteženo in z ognjevitim zaključkom". Žirijo poleg strokovnjakov za oljčno olje sestavljajo tudi vrhunski kuharski mojstri, predseduje pa ji kuharski mojster z več Michelinovimi zvezdicami in vodja inštituta Cordon Bleu Eric Briffard.

Dujc oljčno olje od leta 1984 prideluje v naselju Malija v izolski občini. Ima okoli 1200 dreves in letno pridela okoli 3300 litrov olja, so zapisali organizatorji izbora.

Izbor poteka dvakrat letno; februarja za severno poloblo, avgusta pa za južno. Kot poudarjajo organizatorji, pridelovalcem omogoča prvo širšo predstavitev svojega novega pridelka.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  03 .03. 2021 ob  07: 09
Tako je kot pravi vseved. Večina kupuje nekaj, kar je še najmanj podobno olivnemu olje.
N001 |  02 .03. 2021 ob  13: 19
Bravo Vanja in Bravo Sandi.
albin15 |  01 .03. 2021 ob  20: 11
@kjočola : ni težav s pohvalami. Čestitke za doseženo priznanje na ocenjevanju v Franciji. Kar pa se tiče superlativov ala "najboljše oljčno olje severne poloble" pa bomo dokaj zadržani. Nikjer ni objavljenih pravil ocenjevanja, nikjer ni razvidno kdo, koliko in iz katerih držav sevrene poloble je sodelovalo na "zaprtem ocenjevanju", da se lahko razglasi "najboljše oljčno olje severne poloble". In na koncu: v spominu imamo razglasitev "svetovnega prvaka" izpred nekaj let, kar je bilo s prispevkom raziskovalnih novinarjev italijanske oddaje "Le iene" razkrito kot mafijska aktivnost kalabrijskih organizatorjev in vse "titule" so bile razveljavljene. Seveda lokalni mediji tega niso objavili, poznavalci pa vedo kako in kje se ocenjuje oljčno olje. Ne vem, če bi se zgodil tak pomp, če bi ocenjevanje v Šempasu razglasilo "svetovnega prvaka" - z vsem spoštovanjem do ocenjevalcev v Šempasu - ste veliko bolj transparentni in kredibilni kot "Olio nuoevo days" v Franciji.
vseved |  01 .03. 2021 ob  10: 27
Raja pa še vedno kupuje olje najslabše kvalitete v Eurospinu, Hoferju,Lidlu, ..
Istriano |  01 .03. 2021 ob  07: 41
Kapo dol. Čestitam!!!!
kjočola |  28 .02. 2021 ob  20: 14
12
Vse pohvale.

In poziv ostalim uporabnikom, da se odzovejo, ter (upam) tudi oni izrečejo pohvale.
V Sloveniji je preveč negativnosti, zavisti, slabe volje... manjka pa pozitivna naravnanost in podpiranje uspešnih.

Zato še enkrat: iskrene pohvale!