IZJEMNA PREDSTAVA PRIMOŽA ROGLIČA: Osvojil kronometer in prevzel rdečo majico

Svet

Slovenski kolesarski zvezdnik Primož Roglič je pred zadnjimi petimi etapami znova prevzel vodstvo na dirki po Španiji. Na 33,7 kilometra dolgem kronometru je z etapno zmago nadoknadil zaostanek za Ekvadorcem Richardom Carapazom in se v zadnjih pet etap podaja s prednostjo 39 sekund.

Primož Roglič

Enaintridesetletni Kisovčan (Jumbo-Visma) je v primerjavi z najbližjimi tekmeci v boju za rdečo majico pridobil kar precej časa, a morda ne toliko, kot so mnogi strokovnjaki pričakovali. Vodilnega Carapaza (Ineos Grenadiers) je na kronometru ugnal za 49 sekund, Britanca Hugha Carthyja (EF Pro Cycling) za 25 ter Irca Dana Martina (Israel Start-Up Nation) za minuto in 17 sekund.

Od tistih, ki so še teoretično v boju za rdečo majico, se je slabše odrezal Španec Enric Mas (Movistar), ki je 33,7 kilometra dolgo preizkušnjo od Murosa do Mirador de Ezara zmogel minuto in 43 sekund počasneje od Rogliča in je tako bržčas že izpadel iz boja za skupno zmago.

V skupnem seštevku ima Roglič 39 sekund prednosti pred Carapazom in 47 sekund pred Carthyjem, kar obeta zanimiv obračun v zadnjem delu Vuelte. Martin za Slovencem zaostaja minuto in 42 sekund.

Richard Carapaz

Roglič se je na kronometrsko kolo podal prvič po obračunu z rojakom Tadejem Pogačarjem na dirki po Franciji, v katerem je izgubil rumeno majico in končal na skupno drugem mestu. Trasa današnje vožnje na čas je bila skoraj na las podobna z dobrimi 30 kilometri ravnega terena pred zadnjim vzponom.

Klanec na jez Mirador de Ezaro je bil v primerjavi s tistim v Franciji na La Planche des Belles Filles krajši, a precej strmejši. Slaba dva kilometra s povprečnim naklonom 14,8 odstotka sta botrovala menjavi kolesa na vznožju zaključnega dela trase, razlike pa so bile med kolesarji po zadnjem vmesnem času velike.

Roglič je do prvega vmesnega časa kolesaril nekoliko rezervirano. Za hitrim Carthyjem je zaostajal dve sekundi, pred Carapazom pa je imel vsega štiri sekunde naskoka, medtem ko sta več kot 20 sekund zaostala Martin in Mas. Za vodilnim Američanom Willom Barto je Roglič po prvi tretjini preizkušnje zaostajal 12 sekund, držal pa je peto mesto.

Hugh Carey

Kisovčan je nato stopnjeval ritem in začel pridobivati proti Carthyju. Pri drugem vmesnem času je bil sekundo pred Britancem ter 19 sekund pred Carapazom, za Barto pa je zaostajal 17 sekund. Martin in Mas pa sta z vsakim vrtljajem pedal izgubljala ogromno časa.

Pred zadnjim vzponom so vsi zamenjali kolo, Roglič pa je po opravljeni menjavi imel 17 sekund prednosti pred Carthyjem in 21 pred Carapazom. Britanec je v cilj prišel s tretjim časom, 47:04, Roglič pa je bil še 25 sekund hitrejši, s čimer je prevzel vodstvo tako v etapi za eno sekundo pred Barto kot na dirki po Španiji, potem ko je Carapaz zaostal 49 sekund.

Zgolj na zahtevnem vzponu je bil slovenski zvezdnik osem sekund hitrejši od Britanca ter 28 od Carapaza.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija