IZJEMEN DOSEŽEK SLOVENSKE KULINARIČNE MOJSTRICE: Ana Roš uvrščena med deset najboljših kuharjev na svetu

Svet

Slovenska kulinarična mojstrica Ana Roš iz Hiše Franko se je po izboru kulinaričnih poznavalcev uvrstila visoko na lestvico najboljših kuharjev na svetu The Best Chef Awards 2021, in sicer na sedmo mesto. Poleg tega je bila njena kolegica v Hiši Franko Maša Salopek razglašena za najboljšo slaščičarko na svetu.

Roševa, ki je letos na lestvici najvišje uvrščena kuharica, se je glede na lanski seznam povzpela za 11 mest, je razvidno iz objave na spletni strani Hiše Franko.

Prav ona je tista, ki je Slovenijo kot prva postavila na svetovni kulinarični zemljevid, potem ko ji je leta 2017 akademija The World's Best Restaurants podelila naziv uradno najboljše kuharice na svetu. Lani pa je kot prva v regiji prejela dve Michelinovi zvezdici.

Na spletni strani Odprte kuhinje so ob novem uspehu slovenske kulinarične mojstrice pohvalili tudi Hrvatico Salopekovo, ki je "zaslužna za več mojstrskih elementov menija, za kompleksne sladice, ki v celoti sledijo filozofiji ozko lokalnih sestavin, vpetih v miselni okvir kulinaričnih vplivov z vseh koncev sveta, predvsem Azije". Salopekova je sicer vodja slaščičarske ekipe v Hiši Franko od leta 2018.

Za najboljšega kuharja na svetu je bil medtem izbran s tremi Michelinovimi zvezdicami nagrajeni Španec Dabiz Munoz, ki v Madridu vodi restavracijo DiverXo. Drugo mesto je zasedel Šved Björn Frantzen (Frantzen), tretje pa Španec Andoni Luis Aduriz (Mugaritz), ki je bil lani 45. Četrto mesto je osvojil njegov rojak Joan Roca (El Celler de Can Roca), petega Danec Rene Redzepi (Noma), šestega pa španska restavracija Disfrutar.

The Best Chef je koncept, ki je nastal leta 2015 in predstavlja svet vrhunske kuhinje preko digitalne in socialno tržne platforme. Njegov cilj je združiti ljubitelje hrane z vsega sveta in ustvariti skupnost za tiste, ki jim hrana predstavlja strast - prostor, kjer se lahko izmenjavajo znanje in izkušnje ter pogovarja o svetu vrhunske kulinarike.

Hiša Franko celebrates! ???? Chef Ana Roš lands on #7 on The Best Chef awards list and Maša Salopek with the pastry team of Hiša Franko awarded as the best pastry chef.

Objavil/a Hiša Franko dne Sreda, 15. september 2021

Pri glasovanju za najboljše kuharje organizatorji najprej pripravijo seznam 200 nominirancev, med katerimi je 100 "novih obrazov" in najboljših 100 iz preteklega glasovanja. Za nova imena na seznamu glasuje 100 anonimnih kulinaričnih poznavalcev (kulinarični novinarji, kritiki, blogerji, fotografi ...), ki na potovanjih odkrivajo nove talente. Potem pa 100 strokovnjakov in vseh 200 kandidatov glasuje za najboljše, pri čemer ne morejo glasovati zase, piše na spletni strani The Best Chef.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
KoVasJebe |  09 .12. 2021 ob  07: 35
Prvic...ona deluje moški..drugic...jedi so sicer dobre ampak premajhne kolicine...prevec fensi vse skupaj....plus..kdo ima najmanj 300€ za menijQuery1123023596561927243065_1639031626246
Nehaj dej...tko drago nisem jedu niti v Dubaju!
bubobubo |  16 .09. 2021 ob  20: 13
čestitke za dosežen uspeh, ampak še vedno raje vidim na svoji mizi en konkreten krožnik iz dobre domače gostilne kot tiste mini umetnije teh velikih chefov