IZJEMEN DOSEŽEK POSESTVA BRIČ: Slovenski refošk prvič dobitnik zlate Decanterjeve nagrade (FOTO)

Slovenija

Na posestvu Brič so letos zlati in ponosni. Njihov refošk je na Decanterju prejel zlato medaljo. Ponosni pa zato, ker je to prvi slovenski refošk, ki se lahko pohvali z zlatom z največjega ocenjevanju vin na svetu. Z njim se ponaša refošk letnika 2018 s posebnim imenom Vinagra.

Nekoč je veljalo, da je refošk vino, ki ga je potrebno popiti do takrat, ko se v sode natoči nov letnik. Danes temu ni več tako in vse več je pridelovalcev refoška, ki prisegajo na pridelavo odležanih vin in s tem dokazujejo, da se da z domačo avtohtono sorto pridelati vina, ki so primerna in zaželena tudi na mednarodnem trgu.

"Ko smo spomladi 2020 vino polnili, je bilo solidno. A bilo je še mlado. Čeprav še ni bilo na trgu, smo ga že istega leta poslali na Decanter, da vidimo, kje smo. Prejelo je bronasto medaljo. Ko pa sva z enologom Urošem Bolčino v začetku letošnjega leta pokušala vina in se odločala, kaj poslati na letošnje ocenjevanje, sva se strinjala, da je potrebno dati refošku še eno priložnost, saj se je v vmesnem času neverjetno razvil. Čutil sem, da bo posegel po nečem visokem," pravi Ivan Šišić, vodja posestva Brič.

Enolog Uroš Bolčina

Trgatev leta 2018 je bila tudi prva, nad katero je bedel mednarodno uspešen enolog Uroš Bolčina. "Refošk je bil najprej slabe tri mesece v inoksu na drožeh, potem smo ga pretočili v rabljene barike, kjer je počival eno leto. Bistven je pravi način dela v vinogradu in potem tudi pravi občutek v kleti. Prihaja pa ta refošk s treh različnih vinogradov na legi Brič. Vsak vinograd je imel svojo trgatev," razlaga Bolčina, Koprčan, sicer po rodu iz Vipavske doline. Bolčina ima z refoški kar nekaj uspehov. Leta 2016 je klet, s katero je sodeloval, pridelala refošk, ki je na Decanterju v kategoriji rdečih vin dobil naziv Best in show.

Zlata medalja je vsem v kleti Brič dala nov zagon in potrditev, da gredo stvari v pravo smer. Prav tako je celotna ekipa prepričana, da najboljše iz vinogradov na Briču, ki slovi kot eno največjih in najlepših posestev v Slovenski Istri in celo eno od 100 najlepših v svetovnem merilu, šele prihaja.

Na sredini vodja posestva Ivan Šišić.

Z lanskim letnikom je klet vnovič prejela ekološki certifikat, zato so letos začeli s postopki spontane fermentacije. Načrtujejo okrepiti tudi macerirano linijo – malvaziji bo dodan še sivi pinot in rumeni muškat.

Kot je povedal vodja Bričeve ekipe Ivan Šišić, Zgrebčan, ki živi v Umagu, se cena zlatega nagrajenca, ki se trenutno giblje okrog 15 evrov, ne bo dvignila, ampak bodo nagrado raje izkoristili za širjenje prepoznavnosti njihove blagovne znamke. Napoveduje tudi prenovo blagovne znamke Brič. "Kratkoročno se želimo pozicionirati v segmentu HoReCa, eden od ključnih ciljev pa je izvoz. Z vstopom Hrvaške v schengensko območje se bo, verjamem, povečal tudi vinski turizem, saj je Brič tik ob meji."

Na koncu je vodja posestva še pojasnil, zakaj njihov refošk ni zgolj refošk, ampak refošk Vinagra. "Ko je lastnik vinske kleti Enver Moralić (lastnik tudi največje hrvaške vinske kleti Kutjevo, op. a.) prvič pokusil refošk iz Briča, je rekel, da je tako dober, kot bi vzel viagro. Potem je igra besed med viagro in vinom dala vinagro. To je njegovo najljubše vino."

Avtorica članka: Maja Koren Ivančič