Izbruh vulkana v japonskih vodah ustvaril nov otoček

Odklop

Zaradi izbruha vulkana v Tihem oceanu je v japonskih ozemeljskih vodah nastal nov otoček. Tovrstnemu fenomenu v deželi vzhajajočega sonca niso bili priča že desetletja. Mali otoček, dolg 200 metrov, se morda ne bo obdržal dolgo, če pa bo na površino prišlo dovolj lave in se bo ta strdila, bi ga lahko Tokio vrisal na zemljevide.

Japonska mornarica je v sredo kakih 1000 kilometrov južno od Tokia opazila dim. Tamkajšnja obalna straža je nato potrdila rojstvo otočka na območju otočja Ogasavara. Ladje na območju je posvarila, naj bodo previdne pri plovbi, dokler se izbruh ne ohladi. Na videoposnetkih je bilo iznad otočka videti dim in pepel.

Kot so ob tem pojasnili v japonski agenciji za pomorstvo, se otoček zaradi erozije morda ne bo obdržal dolgo. Če pa bo na površino prišlo dovolj lave in se bo ta strdila, bi ga lahko zabeležili na zemljevidih.

Visok predstavnik japonske vlade Jošihide Suga se je danes pošalil, da bi otoček lahko pomenil širitev japonskega morskega ozemlja, pri čemer je imel v mislih diplomatski spor s Kitajsko in Južno Korejo glede lastništva nad drugimi otoki, ki so sicer daleč stran od novega otočka.

S podobnimi vulkanskimi izbruhi v 70. in 80. letih minulega stoletja so v japonskih vodah že nastali majceni otoki, ki pa so odtlej deloma ali povsem izginili v oceanu.

Rojstvu novega otoka je bil septembra priča tudi Pakistan

20 metrov visoko in 90 metrov široko gmoto blata in kamenja je ustvaril močan potres, ki je udaril jugozahod države. Ta fenomen na obali blizu pristanišča Gvadar je poskrbel za veliko začudenje, a strokovnjaki so tako kot na Japonskem dali vedeti, da ni veliko možnosti, da se bo obdržal.

Deli novico: