Izbrisani napovedujejo ustavno presojo zakona o odškodninski shemi

Slovenija

Predstavniki izbrisanih že napovedujejo ustavno presojo danes sprejetega zakona o odškodninah za izbrisane. Na Evropskem sodišču za človekove pravice čaka 1000 tožb, sledile bodo še nove, napovedujejo. Po njihovem prepričanju je zakon nova sramota za Slovenijo kot pravno državo, zato pričakujejo, da za Evropo odškodninska shema ne bo ustrezna.

Poslanci so danes kljub glasnim kritikam opozicije s 46 glasovi za in 29 glasovi proti sprejeli zakon o odškodninski shemi za izbrisane. Z njim se bo okoli 12.000 upravičencem za vsak mesec izbrisa izplačala odškodnina v višini 50 evrov, odškodnina po sodni poti pa bo lahko znašala največ trikratni znesek odškodnine iz upravnega postopka.

Vodja Civilne iniciative izbrisanih aktivistov Aleksandar Todorović je za STA ponovil, da predstavniki izbrisanih z zakonom niso zadovoljni in da se ne gre toliko za denar kot pa za princip. Po njegovem mnenju bi namreč morali, vsaj moralno, kaznovati odgovorne za povzročene krivice izbrisanim.

Končno besedo o zakonu bo sicer imelo evropsko sodišče. Če bo ocenilo, da je odškodninska shema ustrezna, novih tožb glede te problematike po navedbah notranjega ministra Gregorja Viranta ne bo vzelo v obravnavo.

 

Medtem ko je minister glede ocene Evropskega sodišča o shemi optimističen, izbrisani pričakujejo, da zakon za sodišče ne bo dovolj. Todorović se je danes obregnil zlasti ob omejevanje odškodnine, ki bi jo upravičenec lahko dobil po sodni poti, saj gre po njegovem za neposredno vplivanje politike na zakonodajo.

Matevž Krivic iz Društva izbrisanih prebivalcev Slovenije pa je za STA pojasnil, da so se v društvu pri svojih zahtevah najprej odpovedali vsem obrestim, nato pa še predlagali, naj se preostali dolg vsaj do neke mere realno oceni in njegovo izplačilo raztegne na 20 let.

Zakon nova sramota za Slovenijo

"Ker so politiki vedeli, da na tak predlog nimajo razumnega odgovora, so se sramotno lagali in sprenevedali, kot da za to ne vedo. In so sprejeli zakon, ki je nova sramota za Slovenijo kot pravno državo. Zdaj bodo o tem, kaj je realna odškodnina, morali odločiti v Strasbourgu. O tem, ali se lahko pri tem več kot polovico izbrisanih, ki se vse od izbrisa v Slovenijo sploh niso mogli vrniti, kar spregleda, pa bo odločalo naše ustavno sodišče," je napovedal Krivic.

Ob tem Krivic, sicer tudi nekdanji ustavni sodnik, od evropskega sodišča pričakuje, da bo najprej dokončalo svojo lansko sodbo, ki je doslej "zaradi izmikanja slovenske vlade" ni moglo. Prvi šesterici tožnikov namreč po njegovih navedbah mora poleg že priznanih 20.000 evrov nematerialne škode dosoditi še ustrezne zneske odškodnine za materialno škodo. V skladu s tem Krivic od sodišča pričakuje še, da bo presodilo tudi "popolno neprimerljivost teh zneskov s tisto miloščino, ki jo daje naš zakon".

S. Miloš |  22 .11. 2013 ob  10: 04
Lepi naši izbrisani, osebno razumem vašo željo in potrebe. Dobiti lepo odškodnino brez dela je enako želji zadeti na lotu sedmico. Ampak kaj je pošteno mi najprej odgovorite?
Sam bi lahko bil izbrisan, če..... če ne bi poskrbel za ureditev svojega položaja pravočasno. Zagotovo bi sam sodeloval, ne po svoji volji in želji v vojni, ki je bila saj veste kje. Mojega očeta so prav posamezni izbrisani strašili, da bo moral zamenjati vero, če sprejme Slo državljanstvo. Meni, ki sem bil aktiven pri osamosvojitveni vojni je grozila nasprotna stran a smo se že prej odločili, da bomo v Sloveniji lojalni in korektni sodržavljani. Da sem to dosegel sem se z očetom nekajkrat sporekla, kljub temu da sve ista kri.
Vi sedaj izsiljujete in sledite kalkulacija denarja. V času ko ste imeli enake možnosti za ureditev statusa kot mi, tega niste iz lastnega prepričanja hoteli, tega niste sprejeli, zakaj zaradi svojih osebnih interesov in volje. Zato vas ne podpiram, zato bom vedno povedal svojo resnico pa če tudi me kamenjate.
Bi vas pa večino kalkulatorjev oziroma preračunljivcev lepo prosil, da pomagate tistim, ki se jim je resnično zgodila krivica, da dobijo primerno in pošteno odškodnino za povzročeno trpljenje zaradi izbrisa. hvala in brez izpadov prosim.