Izbrani najboljši slovenski in hrvaški kampi

Slovenija

Spletni kamping portal Avtokampi.si je v sodelovanju z medijskima sponzorjema, portalom Dobro jutro Slovenija in revijo Avtodom, organiziral izbor najboljšega slovenskega in hrvaškega kampa - naj kamp Adria 2013. Najboljša kampa v Sloveniji sta Terme Čatež in Kolpa, na Hrvaškem pa so med večjimi zmagali Lanterna, Čikat in Straško.

Izbor naj kamp Adria 2013 je trajal od maja do sredine septembra, ko so kampisti lahko izbirali med 54 kampi iz Slovenije in 153 kampi iz Hrvaške. Skupno je bilo zbranih rekordnih 47.316 glasov. Podelitev nagrad najboljši kampom je potekala v Marini Portorož, v okviru sejma navtike in karavaninga Bonaca.

Direktor Hrvaške turistične skupnosti v Sloveniji Goran Blažić je izpostavil, da slovenski gosti v hrvaških kampih predstavljajo vedno večji delež gostov, zato je tudi njihovo mnenje zelo pomembno. Prav tako se povečuje tudi število nočitev slovenskih kampistov, s čimer izražajo zaupanje v storitve in ponudbo hrvaških kampov.

Na drugo mesto se je uvrstil kamp Adria Ankaran

Letošnji izbor naj kamp Adria je potekal pod pokroviteljstvom podjetja Sun Roller Adriatic in kamping trgovine Camp-ing.

Med večjimi slovenskimi kampi je nagrado naj kamp že tretje leto zapored prejel kamp Terme Čatež, kar je dokaz za uspešno delo in vse investicije, ki so jih v zadnjih letih vložili v ureditev kampa in termalne riviere. Na drugo mesto se je uvrstil kamp Adria iz Ankarana, na tretje pa kamp Nadiža iz Kobarida.

V kategoriji manjših slovenskih kampov je bila konkurenca še večja, saj večina domačih kampov sodi v to skupino. Največ glasov je prejel kamp Kolpa iz Vinice, kjer so letos uredili kolesarske vile, prenočišča za kampiste brez lastne kamping opreme. Drugo mesto je pripadlo kampu Dolenjske Toplice, na tretjem mestu pa je kamp Koren iz Kobarida, ki je edini slovenski kamp z ekološkim certifikatom Ecocamping.

V Istri je zmagal kamp Lanterna

Hrvaški kampi so bili razdeljeni v sedem kategorij glede na lokacijo in velikost. Med večjimi kampi v Istri je zmagal kamp Lanterna, ki je največji hrvaški kamp in sodi v skupino najboljših evropskih kampov BestCamping. Kamp Valkanela je osvojil drugo mesto, lanski zmagovalec kamp Mareda pa je bil tretji.

V kategoriji manjših istrskih kampov je med kampisti najbolj priljubljen kamp Ulika iz Rovinja, na drugem mestu je Kranjski kamp iz Premanture, ki letos praznuje 50-letnico delovanja, tretji pa je kamp Materada iz Poreča.

Tudi v Kvarnerju je moč najti veliko dobrih kampov, saj je bila odločitev za najboljše tri zelo tesna. Naj kamp v kategoriji velikih kvarnerskih kampov je tudi letos osvojil kamp Čikat z Lošinja, na drugem mestu je kamp Njivice s Krka, tretje mesto pa je zasedel kamp Kovačine s Cresa. Ti kampi so priljubljeni zaradi prijetne klime, ki omogoča mirne in tople počitnice tudi izven glavne sezone.

Med manjšimi kvarnerskimi kampi je glavna nagrada zopet odšla na Lošinj, in sicer v kamp Lopari, nagradi za drugo in tretje mesto pa sta odšli na Krk, in sicer sta si ga zaslužila kampa Mali iz Baške ter kamp Bor iz mesta Krk.

V kategoriji večjih kampov iz Dalmacije so si nagrade razdelili stari znanci izbora: prvo mesto je osvojil kamp Straško s Paga, ki je tudi absolutno prejel največ glasov med vsemi kampi, sledi mu kamp Park Soline iz Biograda, na tretjem mestu pa je kamp Šimuni, prav tako s Paga.

Po mnenju kampistov je najboljši manjši kamp Biograd

Ker je v Dalmaciji veliko število manjših kampov, je bila tudi konkurenca v tej kategoriji izjemna. Najboljši manjši dalmatinski kamp je letos po mnenju kampistov postal kamp Biograd, na drugo mesto se je uvrstil kamp Slanica z Murterja, tretje mesto pa je zasedel kamp Filip iz kraja Sv. Filip i Jakov.

V kategoriji nudistični in mešani kampi, kjer so ljubitelji kampiranja lahko izbirali med 17 kampi, ki omogočajo tudi nudistično kampiranje, je prvo mesto osvojil kamp Straško s Paga, drugo mesto si je prislužil nudistični kamp Koversada, na tretjo stopničko pa se je prvič uvrstil FKK kamp Solaris iz Poreča.

Spletni portal www.avtokampi.si združuje informacijo o več kot 400 kampih v Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Črni gori ter Bosni in Hercegovini in ga letno obišče več kot milijon kampistov. Med uporabniki je priljubljen tudi zaradi uporabnih in ažurnih informacijah o kampih, kampisti pa lahko kampe tudi ocenijo in komentirajo.