IZ TESTNEGA V PILOTSKI PROJEKT: Tudi letos bomo po Izoli videli reševalce na kolesih

Izola

Reševalna služba slovenske Istre (RSSI) in Zdravstveni dom Izola bosta po lanskoletnem testnem obdobju reševalcev na kolesih, ki je potekalo od 15. avgusta do 30. septembra, z namenom preizkušanja ideje, letos izvedla pilotski projekt. Z njim se želijo približati občanom in obiskovalcem ter znotraj možnosti v času večje obremenitve sistema Nujne medicinske pomoči (NMP) dodati še eno, sicer enostavno, a uporabno obliko izvajanja te službe, pravi vodja RSSI Igor Crnić. Pri tem med lani izvedenimi aktivacijami kolesarjev izpostavlja, da so v treh primerih dejansko razbremenili sistem NMP, saj prevoz ali prihod reševalnega vozila sploh ni bil potreben. Na enak način so z nudenjem oskrb manjših poškodb vplivali na manjšo obremenitev urgence v izolski bolnišnici.  

Z izvedbo ideje zdravstvenih reševalcev na kolesih želita Reševalna služba slovenske Istre in Zdravstveni dom Izola slediti modelom nekaterih večjih mest, kjer predvsem v času poletne turistične sezone na tak način zagotovijo prisotnost strokovnih služb na površinsko omejenih in lokacijsko težje obvladljivih lokacijah, kjer je prisotnih več ljudi, kot na primer mestna jedra. V RSSI ocenjujejo, da je ravno Izola glede na površino, teren in dostopnost določenih delov mesta ustrezna za takšen projekt.

Na podlagi lanskoletnih izkušenj, ko so reševalci na kolesih opravili sedem obravnav, in analize lanskega leta so se odločili, da bodo pilotski projekt izvajali ob sobotah, s pričetkom okoli poldneva, in sicer le na področju Izole.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  12 .07. 2019 ob  21: 45
-2
jaz bi za porabit še kaj davkoplačevalskega denarja uvedel še reševalce na skirojih, kotalkah in s palcami za hitro hojo ?!