IZ STANOVANJA KMALU LE PO NAJNUJNEJŠIH OPRAVKIH: "Virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih" (VIDEO)

Slovenija

V Slovenji je bilo v petek opravljenih 1387 testov na covid-19. Potrjenih je bilo 52 novih okužb, skupno je tako v Sloveniji potrjenih 684 pozitivnih oseb, so sporočili z Ukoma. Do petka je bilo hospitaliziranih 90 okuženih, od tega jih je 25 na intenzivni negi, je na novinarski konferenci povedal uradni govorec vlade Jelko Kacin.

Velika večina od tistih, ki so na intenzivni negi, po Kacinovih besedah potrebuje pomoč pri dihanju. Število smrtnih primerov se ni spremenilo, teh je še naprej devet, je še povedal Kacin.

Kacin je danes znova opozoril na velik pomen ukrepov vsakega posameznika za preprečevanje širjenja okužbe z novim koronavirusom. "Vzdrževanje psihofizične kondicije je vsekakor primeren ukrep v boju proti novemu koronavirusu. A virusa ne bomo zajezili s stiskanjem na klopcah v parkih, na Rožniku. Virus ne izbira. Niso ogroženi samo starejši. Tudi mladi ležijo v bolnišnicah," je nagovoril mlade. "Časa za stiskanje na klopcah bo še dovolj, bodimo disciplinirani do sebe in drugih," je pozval.

"Ključni zaščitni ukrepi so samoizolacija, izogibanje zadrževanja v zaprtih prostorih, upoštevanje varnostne razdalje med ljudmi - meter in pol je minimum. Pomembno je tudi vzdrževanje čistoče rok. Od nas veh je odvisno, kako bomo uspeli zajeziti širjenje covida-19. Zajezitev je ključna, če želimo, da naš zdravstveni sistem zdrži," je še opozoril.

Kacin je ob tem napovedal, da bo vlada omejila izhode iz stanovanj le na najnujnejše. Po njegovih besedah bi to lahko nadzorovala mestna redarstva. Napovedal pa je tudi odhod vojske na mejo oziroma pomoč vojske pri nadzoru južne meje.

Po napovedi Kacina bo v prihodnjih dneh vzpostavljena koordinacija direktorjev bolnišnic, zdravstvenih domov in domov za starejše občane. Na koordinaciji bodo med drugim pregledali, ali je storjeno vse, da bi preprečili vnos virusa v domove za ostarele.

Na novinarsko vprašanje je uradni govorec vlade zatrdil, da v vladi ni nihče okužen. "Ste pa opazili, da vlada večinoma zaseda v večjih prostorih kot doslej, da je med udeleženci primerna razdalja, po potrebi nosimo zaščitne maske. Zaščitni ukrepi in samozaščita so najboljša pot, da se ne okužimo," je poudaril Kacin.

So pa tri okužbe v zavodu za blagovne rezerve, vsi trije zboleli delajo od doma. Med okuženimi je tudi direktor blagovnih rezerv Anton Zakrajšek, ki se po besedah Kacina počuti dobro in prav tako dela od doma.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tavroh |  29 .03. 2020 ob  10: 42
Vse skupaj postaja že bizarno. Enkrat poslušaš strokovnjake, ki ti rečejo sprehodi so dovoljeni in greš na sprehod in drugič ti rečejo to je neodgovorno kar počneš. Kmalu še lastniki psov ne bodo smeli psa peljati scat in srat, ker to ni nujno opravilo in dovolj dober zazlog za izhodjQuery1123013350910405857053_1585470485794?? Najbolje da vsi, ki imamo otroke jim preko youtuba predvajamo posnetke narave, da imajo vsaj malo občutja kako je biti v njej na svežem zraku.
vseved |  29 .03. 2020 ob  08: 27
@ Koper , lahko je biti glasen iz naslonjača!
Koper |  29 .03. 2020 ob  08: 02
-6
Takrat ne bo potreben župan in niti redarstvo ali policija.
Pa tudi država ne,ki menca že 2 tedna.Tako so mencali tudi Italijani.
Zgodba se ponavlja.
Ljubljana je Slovenski Bergamo.
Koper |  29 .03. 2020 ob  07: 58
-1
Ko bodo občani stvar vzeli v svoje roke,takrat bo nastal red.
Alen |  28 .03. 2020 ob  21: 04
Ustavite takoj obiske in izlete na Obalo z drugih mest in krajev, kajti mi se držimo ukrepov naj vlada poskrbi takojšnjo odstavitev z redarstvo in policijo!!!!
td |  28 .03. 2020 ob  20: 31
18
Samo Ljubljanske vikendaše naj blokirajo, pa ne bo potrebno drugih dodatnih ukrepov.
Tom |  28 .03. 2020 ob  19: 13
-14
Vse to, ker sta dve tri družine posedale na klopci?
Tiramola  |  28 .03. 2020 ob  13: 09
Kje je varuh človekovih pravic?
Hočemo zaščitna sredstva!
Lp