IZ SENE REŠILI ZAŠČITENEGA BELEGA KITA: Podhranjen, ranjen in pod stresom (FOTO, VIDEO)

Svet

Belega kita oziroma kita belugo, ki je zataval v reko Seno in tam obtičal več kot teden dni, so davi v prvi fazi reševalne akcije dvignili iz reke in ga namestili na barko, s pomočjo katere ga bodo vrnili v morje. V akciji, ki je trajala skoraj šest ur, je sodelovalo več kot 20 potapljačev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na barki za kita skrbi skupina veterinarjev. Njegovo zdravstveno stanje je zadovoljivo, je v torek za AFP povedala Isabelle Brasseur iz parka morskih živali Marineland v južni Franciji. Ob tem je opozorila, da operacija vrnitve kita v morje ni brez tveganj, saj je kit že oslabljen in pod stresom.

Belugo, zaščiteno vrsto, ki jo običajno najdemo v hladnih arktičnih vodah, bodo namestili v hladilni tovornjak in ga prepeljali na obalo, če bodo testi pokazali, da je dovolj zdrava, je povedala generalna sekretarka departmaja Eure Isabelle Dorliat-Pouzet. Za žival so reševalci namreč pripravili bazen z morsko vodo v pristanišču Ouistreham v Rokavskem prelivu, kjer bodo žival tri dni opazovali in zdravili, preden jo bodo izpustili na odprto morje.

"Čakamo na rezultate krvnih preiskav in ultrazvoka in glede na rezultate bo sprejeta odločitev, ali naj se odpravi na pot v morje ali ne," je sekretarka povedala na novinarski konferenci le uro po tem, ko so kita potegnili iz Sene. Dodala je, da gre za samca, ki je zelo podhranjen in ranjen, navaja AFP.

Belega kita so v Seni prvič opazili v torek prejšnji teden. Obtičal je pri zapornici Saint-Pierre-la-Garenne, približno 70 kilometrov severozahodno od Pariza. Njegovo zdravstveno stanje se je nato poslabšalo, saj ni želel jesti.

"Danes je velik dan za tega kita belugo in za vse, ki so sodelovali pri njegovem reševanju," je francoska naravovarstvena skupina Sea Shepherd zapisala na svoji spletni strani.

Zanimanje za usodo beluge se je razširilo daleč prek meja Francije, kar je povzročilo velik pritok finančnih donacij in druge pomoči s strani naravovarstvenih skupin in posameznikov, poroča AFP.

Beli kiti oziroma beluge se jeseni selijo iz Arktike, da bi se nahranili, vendar pa se le redko odpravijo tako daleč na jug. Po navedbah oblasti v departmaju Eure beluge včasih odplavajo tudi južneje kot običajno in lahko začasno preživijo tudi v sladki vodi. Po podatkih francoskega observatorija Pelagis, ki je specializiran za morske sesalce, je najbližja populacija belug pri otočju Svalbard severno od Norveške.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija