IZ PIRANA NA ZDRAVSTVENO MINISTRSTVO: "Ekipa je sestavljena", iz katerih področij prihajajo strokovnjaki?

Piran

Kandidat za zdravstvenega ministra in podpredsednika vlade prihodnje koalicije Danijel Bešič Loredan, piranski kandidat za poslanca stranke Gibanje Svoboda sicer pa Izolan, je pojasnil, da je večino svoje ekipe že sestavil. Ob tem napoveduje jasno strategijo obvladovanja epidemije covida-19, ki se ne bo spreminjala na dnevni ravni. Da bo tudi kandidat za podpredsednika vlade, pa je izvedel včeraj.

Kot je na včerajšnji novinarski konferenci ob predstavitvi večine kandidatov za ministre v prihodnji vladi pojasnil najverjetnejši kandidat za mandatarja Robert Golob, bo ortoped Bešič Loredan pričakovano kandidat za zdravstvenega ministra, poleg tega pa tudi eden od treh podpredsednikov nove vlade.

Da bo ne le minister, pač pa tudi kandidat za podpredsednika vlade, je Bešič Loredan izvedel včeraj. "Ta odgovornost je zelo velika, na nek način sem ganjen," je povedal takoj po javni predstavitvi ministrskih kandidatov. Ob tem se je zahvalil Golobu za izkazano zaupanje. Kot je dodal, je zato njegova odgovornost in odgovornost njegove ekipe še toliko večja: "Dal bom vse od sebe, da to upravičim."

O članih ožje ekipe še ni želel govoriti, po njegovih besedah bodo predstavljeni, ko bo potrjen kot zdravstveni minister. Je pa potrdil, da je ekipa, s katero prihaja na ministrstvo za zdravje, že sestavljena: "Tako državni sekretarji kot vodja kabineta." Kot je pojasnil, gre za strokovnjake iz zdravstva, ekonomije in prava.

Po njegovih besedah bodo z ekipo sledili zdravstvenemu programu in koalicijski pogodbi. Najprej se bodo posvetili kratkoročnim ukrepom za stabilizacijo zdravstvenega sistema, pripravljenosti zdravstva na jesen v povezavi z epidemijo covida-19 in skrajševanju čakalnih vrst. Vzporedno pa napoveduje, da bodo storili vse, da v dogovoru z vsemi akterji v zdravstvu začnejo pripravljati nujno potrebne sistemske spremembe.

BONUS VIDEO: Kako razširjena je zasvojenost z drogami med mladimi?

Odzval se je tudi na ponedeljkove besede Goloba, da bo njegova bodoča vlada v primeru novega vala epidemije covida-19 slednjo obvladovala po t. i. švedskem modelu. Bešič Loredan pojasnjuje, da bo obvladovanje epidemije vodil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Strategijo za obvladovanje epidemije bodo po njegovih besedah na posebni novinarski konferenci predstavili takoj, ko bo prevzel vodenje zdravstvenega ministrstva, in se ne bo spreminjala na dnevni ali tedenski ravni.

Ob tem je napovedal, da bo strategija jasna in bo temeljila na pozitivnem pristopu. Vključevala bo nekatere epidemične ukrepe, ki pa jih bodo prilagajali resnosti razmer. "Tudi na Švedskem ni bilo povsem brez ukrepov," je poudaril. Ukrepi bodo temeljili na priporočilih, na obveznostih pa le v primeru "vojnega stanja". Ob tem je poudaril, da se bodo na ministrstvu na morebiten nov val epidemije covida-19 pripravljali čez poletje, saj jeseni "ne smemo pričakati nepripravljeni".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  12 .05. 2022 ob  13: 00
Nekaj strokovnjakov je, bed njimi sta gotov dr. Golob in dr. Bešič Loredan, ostali so pa sami luzerji.