IZ MORSKIH GLOBIN JADRANA SE SELI NA PLAŽE: Vbod ognjenega črva je boleč, lahko pride do omotice in slabosti

Svet

Ognjeni črv je sicer dolgoletni prebivalec Jadranskega morja. Trenutno se zaradi visokih temperatur in vročinskih valov širi v morju ob italijanski obali. Ob stiku z njim se sproščajo toksini, zaradi česar lahko ljudje utrpijo srbečico, dražeč občutek in otrplost na prizadetem mestu. Ognjeni črvi naj bi se iz svojih naravnih domovanj v morskih globinah pričeli ponekod širiti oziroma seliti na plaže.

Foto: Wikipedia/Diego Delso

Vse bolj toplo morje ustreza njihovemu razmnoževanju. Na nekaterih krajih, najpogosteje na otokih, so ga opazili tudi že na plažah.

Premika se počasi in kopalci velikokrat stopijo nanj. Najbolj pomembno je izprati mesto vboda z vodo in izprati ščetine ter nanesti alkohol, piše Glas Istre. V ščetinah so strupeni izločki, ki povzročijo srbenje, pekočino in otrplost na mestu vboda, v nekaterih primerih omotico in slabost.

Med najbolj prizadetimi so obale na jugu Italije, med drugim na Siciliji, v Apuliji, Kampaniji in Kalabriji. Nedavno je italijanski Nacionalni inštitut za oceanografijo in geofiziko (OGS) s sedežem v Trstu opozoril domačine in turiste pred do 30 centimetrov dolgim morskim črvom. Kopalci naj se v primeru, da opazijo ognjenega črva, tega ne dotikajo in naj bodo pri vstopu v vodo previdnejši.

Opažen je bil na vzhodni obali Jadranskega morja, med drugim v morju ob otokih Korčula, Mljet in Brač. Letos pa so ga med drugim opazili v Črni gori.

Ne gre za tujerodno vrsto in je prisoten v Sredozemskem morju. Običajno živi južneje, a se, kot kaže, zaradi globalnega segrevanja seli proti severu. Po dosedanjih podatkih ob slovenski obali ognjenega črva še ni.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija