Iz jezera potegnili poltonski kos meteorita

Odklop

Ruski potapljači so v sredo iz jezera na območju Urala potegnili več kot pol tone težek kos meteorita, za katerega sumijo, da je bil del meteorita, ki je februarja eksplodiral nad rusko pokrajino Čeljabinsk, dodobra prestrašil njene prebivalce in 1200 od njih tudi ranil.

Do zanimive najdbe v jezeru je prišlo osem mesecev potem, ko je jutranje nebo v Čeljabinsku osvetlil pramen svetlobe. Meteorit je ob vstopu v atmosfero razpadel na več delov, ki jih znanstveniki še danes odkrivajo po vsej regiji.

Večji del meteorita pa naj bi očitno pristal v jezeru Čebarkul. Potapljači so namreč v sredo iz jezera potegnili 1,5-metrski kos, za katerega domnevajo, da je del omenjenega meteorita.

Tako kot meteorit je razpadla tudi tehtnica, s katero so želeli izmeriti težo v jezeru najdenega kosa. Tehtnica je namreč pri 570 kilogramih izmerjene teže prenehala delovati, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Znanstveniki tako domnevajo, da je skupna teža najdenega kosa več kot 600 kilogramov.

Poznavalci sicer opozarjajo, da bo še potreben čas za dokončno potrditev, da je najdeni kos dejansko prišel iz vesolja. Po poročanju lokalnih ruskih medijev so namreč od februarja iz tega jezera potegnili 12 kamnov, le štirje pa so se izkazali za meteorite.

Piki |  18 .10. 2013 ob  08: 37
http://www.youtube.com/watch?v=Rp5eg_lk8zA